samen
werken
Welke branches en bedrijven werken Agile?
Agile werken is al jaren een veel besproken onderwerp, en nog steeds neemt het toe in populariteit. Het werd voor het eerst grootschalig toegepast binnen de IT, maar inmiddels heeft het zich wijdverspreid. Maar welke branches en bedrijven werken eigenlijk allemaal Agile? Is het dan zo breed inzetbaar? In dit blog lichten we het toe.
Met welke branche is Agile werken begonnen?
Er zijn verschillende meningen over waar en wanneer Agile daadwerkelijk geïntroduceerd is. Sommigen beweren dat het al stamt uit de tijd voor Christus, waar het leger een belangrijke rol speelde door de gedachte dat het belangrijk is om je vijand altijd een stap voor te zijn in besluitvorming. Anderen beweren dat het in de jaren ’60 in Japan zijn intrede deed maar nog niet voldoende geloofd werd om echt te introduceren (noem het timing), weer anderen refereren aan de Scrum Guide (1993) en het Agile Manifesto (2001) als moment dat het daadwerkelijk erkent is. Laatstgenoemde kennen we vervolgens vooral vanuit de IT. Dat is hoe het vaak beleefd wordt; ‘werk jij Agile? Maar dat is toch alleen in de IT?’ Inmiddels is dat natuurlijk achterhaalt en zie je dat het gedachtegoed van Agile werken volledig is geaccepteerd in andere sectoren, type bedrijven en bedrijfsonderdelen.
Ook de Scrum Guide focust niet alleen meer op IT
Sla je de Scrum Guide eropna, dan zie je dat de afgelopen jaren een verschuiving heeft plaatsgevonden richting het publiek dat wordt aangesproken. Waar een paar jaar geleden de Scrum Guide nog bestond uit 18 pagina’s met veel technologische vaktermen en IT-gerichte content, zie je dat deze Scrum Guide inmiddels nog maar een 13-pager beslaat en veel van deze vakterminologie eruit is gehaald. Hiermee worden ook non-IT organisaties aangesproken. Dat betekent dus dat er een verbreding plaatsvindt van zowel IT als non-IT.
Sterker nog, beide branches hebben hun eigen Agile sterktes waar vaak kruisbestuiving plaatsvindt door van elkaar te leren. Zo worden de Agile en Scrum kenmerken ook steeds meer aangescherpt. Empirisch leren van elkaar zorgt voor aanscherping van de filosofie en werkwijze.
Tegenwoordig is het de IT-sector die behoefte heeft aan Agile coaches
Neem de IT-branche, die over het algemeen qua bedrijfscultuur proces- en taakgericht is, hierin wordt vooral de Scrum werkwijze of het Agile doen goed begrepen. Duidelijke processen, duidelijke taken en duidelijke rollen. Tegelijkertijd hebben in 2001 niet voor niks juist IT-developers met elkaar opgemerkt dat er iets ontbreekt in het daadwerkelijk Agile zijn. Zo kwam het Agile Manifesto tot stand.
Daar waar een Agile Coach uit de IT in voorgaande jaren vooral veel vanuit de proces- en structuurkant een voorloper was, zie je juist dat deze zelfde Agile Coach behoeftes heeft om ook de cultuurkant beter te begrijpen en te ontwikkelen. Dat is de tijd waarin we nu leven; erkennen dat een Daily Scrum pas waardevol is als er echt veiligheid is om open te zijn. Non-IT organisaties die juist deze kenmerken hebben, nemen deze kracht met zich mee. Zo zie je dat de verschillende branches van elkaar leren en elkaar versterken.
Welke branches werken dan Agile?
Non-IT is natuurlijk een heel breed begrip. Daar valt alles onder en alles is juist weer net niets. Dus als je een expliciet onderscheid maakt zie je een grote verscheidenheid aan branches en sectoren.
Een selectie sectoren en branches die Agile werken:
- Overheid (o.a. lokaal: gemeentes, landelijk: ministeries, politie)
- Zorg (o.a. ziekenhuizen, zorgcentra)
- Onderwijs (o.a. basisonderwijs, middelbaar onderwijs, hoger onderwijs, universiteiten)
- Retail (non-)food en bedrijven (o.a. corporate, start-ups, scale-ups, MKB)
- Cultuur (musea, theater, media & entertainment)
- Horeca (o.a. hotelketens)
- Energiesector en nutsbedrijven
- Financiële dienstverlening (o.a. banken, verzekeringen)
- Telecommunicatie (tv, bellen, internet)
- Non-profit en NGO’s
- Industrie en productiebedrijven
Bekende bedrijven die Agile werken
Als je op zoek gaat naar bedrijven die Agile werken kom je verschillende namen tegen. Hieronder benoemen we een aantal sectoren met een greep uit de vele bijbehorende organisaties die Agile werken:
- Vaak worden voorbeelden vanuit de financiële sector en het bankwezen genoemd. ING, ABN-AMRO, SVB, de Volksbank, BNG, A.S.R hebben allemaal bedrijfsonderdelen die Agile werken. Zij werken vaak met SAFe, Spotify of Nexus.
- Anderzijds hoor je veelal namen van bedrijven die sterk zelforganiserend te werk gaan. Zij geven het werken van de toekomst vernieuwend vorm door een grote mate van kaders en vrijheid, denk aan: Netflix, Bol.com, Coolblue. Hier zie je vaak Spotify in combinatie met Scrum als gebruikte werkwijze.
- Binnen de zorg zie je dat zowel universitaire als lokale ziekenhuizen steeds meer Scrum en SAFe omarmen. Noordwest ziekenhuis, OLVG, UMC Amsterdam, ETZ, Erasmus, zij hebben allemaal de Agile werkwijze geïntroduceerd.
- In het onderwijs zijn het vaak de middelbare-, hogere scholen en universiteiten die met Scrum aan de slag gaan. Zowel als werkwijze binnen de klas, als buiten de klas. Bekende universiteiten, middelbare- en hogescholen: Universiteit van Maastricht, Universiteit van Amsterdam, Erasmus Universiteit, Universiteit Utrecht, Open Universiteit, ROC van Amsterdam en de Hogeschool van Amsterdam.
- Telecommunicatie: Vodafone-Ziggo, Delta
- NGO’s: Natuurmonumenten, WNF, Rode Kruis, brandwondenstichting en Milieudefensie.
- Energiesector: Eneco, Vattenfall, Enexis, PZEM
Is Agile werken binnen elk bedrijf en branche toepasbaar?
Zoals te lezen valt, wordt nagenoeg in elke sector wel Agile toegepast. Op de vraag of Agile overal kan, is mijn antwoord ‘ja’. Op de vraag of het overal ook echt altijd relevant is, zou ik ‘nee’ zeggen. Het blijft altijd belangrijk om te kijken naar de huidige situatie van een bedrijfsonderdeel en zo de juiste filosofie en werkwijze te kiezen.
Ben jij benieuwd geworden wat Agile werken voor jouw organisatie kan betekenen? Bekijk onze trainingspagina. Heb je vragen? Aarzel niet en neem contact op via info@agilescrumgroup.nl of 020 2614 195