slim
samen
werken

Transitie tips van een ervaren Agile Coach

Als Agile Coach heb ik verschillende transitie processen begeleid. Met deze blog wil ik enkele valkuilen belichten en tips geven om een bedrijf of team te kunnen begeleiden in een Agile Transformatie.

Agile Transformatie Wiel

Ga er niet vanuit dat mensen die Agile-jargon gebruiken Agile kennen

Valkuil: Bij één opdracht was ik ingehuurd als Release Train Engineer voor een transitie programma. De opdrachtgever wilde volgens de SAFe-methodiek en met behulp van DevOps-teams het programma realiseren. Doordat de programmamanager en vele anderen het juiste jargon gebruikten ging ik er vanuit dat ze de begrippen en principes van Agile, Scrum en SAFe kenden. Pas toen het spannend werd en het erop aan kwam de Agile principes daadwerkelijk toe te passen, werd duidelijk dat er geen fundament van kennis en overtuiging onder de woorden zat. Er werd Agile gesproken en gedaan, omdat het was opgedragen, maar Agile-jargon betekent nog geen Agile-mindset.

Tip: zorg dat je vanaf de start regelmatig en stevig met de leidinggevenden (programmamanagement, lijnmanagement, etc.) de Agile transitie afstemt en toets wat hun beelden en drijfveren zijn onder het Agile-jargon.

Agile spiegel voor de leidinggevende

Valkuil: Ten eerste is het een illusie om een Agile cultuur te willen ontwikkelen in een omgeving waar, als puntje bij paaltje komt, de leidinggevende de dominante managementstijl aanneemt. Dat zei Peter Drucker ook al met wat andere woorden: “Culture eats strategy for breakfast”. Het is belangrijk voor je geloofwaardigheid als Agile Coach en ook voor je eigen energie en motivatie, om realistisch te kijken naar wat in een bepaalde transitiefase haalbaar is. Soms is dat niet veel meer dan de Scrum-praktijk.

Tip: bestorm een bedrijf niet als een edelmoedige Agile Don Quichot, maar bekijk waar op het moment behoefte aan is.

Valkuil: Er is echter ook een andere kant namelijk de vraag hoe effectief je bent in het ontwikkelen van het Agile gedachtegoed bij de leidinggevende(n). Hoe meer Agile zij of hij wordt, hoe meer het bedrijfsonderdeel Agile kan worden. Maar vergeet ook niet de invloed vanuit de teams. Als teams meer eigen verantwoordelijkheid en initiatief tonen wordt de leidinggevende minder verleid tot Command & Control. Het helpt een stakeholder-map te maken van de mensen en groepen die invloed hebben op de Agile transitie en bewuste communicatiekeuzes te maken.

Tip: Help iedereen te zien hoe het cultuursysteem werkt en hoe je hier stapje voor stapje verandering in krijgt. Probeer haar/zijn problemen en patronen te snappen en daarop te interveniëren.  Dat kan bijvoorbeeld door vrij direct te spiegelen, maar ook op allerlei indirecte manieren bijvoorbeeld door haar/hem in contact te brengen met een gelijken uit een ander bedrijf die daar al verder in is.

Zien is geloven

Valkuil: Vooral naar het management toe trap ik soms in de valkuil van afwachtendheid. Dan hoop ik, tevergeefs, dat er spontaan suggesties komen voor bijvoorbeeld de metrieken die op de Performance Wall van een Obeya-kamer moeten komen.

Tip: Ik heb ontdekt dat het vaak beter werkt als ik een aanzet maak met een paar mock-ups. Maak wat (desnoods fake) grafieken van zaken die het managementteam zou moeten willen bespreken zoals ziekteverzuim, kosten, incidenten, velocity, leverbetrouwbaarheid, etc. Vaak zijn er al wel rapportages, maar zijn die verstopt in een stapel op een bureau. Door het zichtbaar te maken wordt het bespreekbaar en komt er als vanzelf de vraag naar meer en/of anders.

ASG_Redenen voor Agile of scrum

Meer lezen over Agile Coaching of Agile Leiderschap?

Vind je dit artikel interessant?

Volg ons op LinkedIn (we delen onze blogs met je)

Over de auteur: Lieuwe Zijlstra

Ik ben zelfstandig Lean Agile Coach. Het is mijn passie om mensen, teams en organisaties te helpen zich te ontplooien naar duurzame groei en bloei. Momenteel doe ik dat bij de Belastingdienst in Apeldoorn.