slim
samen
werken

Learning Agility: 8 Technieken die je kunt gebruiken

Jezelf toekomstbestendig maken in een tijd van disruptie

De komende jaren zal het werk dat je doet sterk veranderen of gewoon helemaal verdwijnen, hier kan je bijna zeker van zijn. Daarom deze 8 Learning Agility technieken die je kan gebruiken voor het omgaan met verandering en disruptie.

learning agility

“De analfabeten van de 21ste eeuw zijn niet langer diegenen die niet kunnen lezen of schrijven, maar diegene die zich niets nieuws kunnen aanleren.” – Alvin Toffler

Deze voorspelling van toekomstdeskundige Alvin Toffler wordt steeds meer waarheid. Dus hoe moeten we onszelf hierop voorbereiden? De laatste onderzoeken en bekende boeken over leren, richten zich op het ontwikkelen van het geheugen. Zeker, dit is belangrijk. We willen immers graag weten hoe de mens leert en hoe dit verbeterd kan worden. Ook zijn er veel mythes en misverstanden over hoe dit precies gebeurt. Maar er is meer nodig. Aanpassen en excelleren in een tijd van versnelde verandering vereist Learning Agility.

Wat is Learning Agility?

Learning Agility betekent dat iemand een hoger niveau van denken door probleemoplossend vermogen en creativiteit kan behalen. Daarnaast is het de skill om snel nieuwe dingen eigen te maken en je aan te passen in een snel veranderende omgeving.

Learning Agility: de 8 technieken

Dus wat zijn dan deze 8 technieken om Learning Agility te creëren bij jezelf?

    • Ontwikkel je mindset
      Misschien wel de minst verassende is om een Agile mindset te creëren. Carol Dweck van Stanford University noemt dit een groei mindset. Deze stelt ons in staat om veranderingen te omarmen en onszelf constant te blijven ontwikkelen. Andere onderdelen van deze mindset zijn een houding van optimistisch blijven in moeilijke situaties en ervan uitgaan dat je gezamenlijk tot nieuwe inzichten en oplossingen komt. Daarnaast is nieuwsgierigheid ook een belangrijk onderdeel van deze Agile mindset. Je kan het een onbevooroordeelde kijk op situaties en problemen noemen. Zo’n verschuiving naar een Agile mindset, is niet van de één op andere dag gerealiseerd. Het is een lastige gedragsverandering die je met compassie tegemoet moet treden. Het is een stapje vooruit en twee stappen terug, waarbij je liefdevol reflecteert op je eigen vooruitgang.
    • Leer minder
      We leven in een tijd, waarbij een kind met een Iphone meer weet dan een hele verzameling wetenschappers bij elkaar. Waarom zou je nog leren dan? Je kan beter de nieuwe technologieën omarmen en onze hersenen optimaliseren met gebruik van deze nieuwe mogelijkheden. Waarom zouden we nog routes in ons hoofd inprenten, terwijl we beter kunnen onthouden waar wij onze smartphone met GPS functie hebben neergelegd.In de huidige wereld van een overkill aan informatie is het essentieel om deze technieken te omarmen. Hoe wil je immers al deze informatie gaan opslaan? Vroeger leerde je de hoofdsteden uit de grote Bosatlas uit je hoofd. Maar gaan we ook allemaal het gemiddelde inkomen per hoofd van de bevolking van een land uit ons hoofd leren? Deze vrije capaciteit gaan we gebruiken voor een meer diepgaande gedachtegang, welke hierna wordt besproken.
    • Leer nieuwe denkmodellen
      Als we geheugentechnieken gebruiken, dan moeten we die gebruiken voor nieuwe denkmodellen. Een denkmodel is een raamwerk dat ons helpt om de wereld te begrijpen. Dit klinkt erg breed, maar denk bijvoorbeeld aan Scrum als raamwerk om de ontwikkeling van een product te structureren. De rechterhand van serie investeerder Rupert Murdoch, is miljardair geworden doordat hij bestaande ideeën uit verschillende sectoren heeft samengevoegd in een nieuw denkmodel. Maar hoe kom je nu tot deze nieuwe denkmodellen?
    • Wees je bewust van het onbewuste
      Onbewuste of stille kennis gaat over kennis, informatie of inzichten die je voornamelijk hebt opgedaan door ervaringen. Een voorbeeld hiervan is een kunsthandelaar die door zijn werk een neus heeft gekregen voor nagemaakte schilderijen. Het heeft ook een nadeel, deze onbewuste kennis, namelijk de kans dat je het fout hebt. Ook je onderbuikgevoel is weleens verkeerd. Dit bewustzijn is belangrijk en dan is het goed om langzamer na te denken en je bewust te worden van sommige vooroordelen die je hebt.

wat is learning agility?

    • Leer om te verleren
      Een belangrijke vorm van vooringenomenheid is de neiging om op zoek te gaan naar informatie die jouw gedachten bevestigen. Kodak is een mooi voorbeeld van een bedrijf dat in allerlei zaken (de korte opleving van de instant fotocamera bijvoorbeeld) bevestiging zocht dat digitale fotografie geen toekomst zou hebben. En zo zijn er veel voorbeelden, ook in de persoonlijke sfeer, waarbij mensen leven in ontkenning van de veranderende realiteit. Het loslaten van diepgewortelde denkmodellen (zoals het bedrijfsmodel van Kodak) is een van de meest uitdagende onderdelen van Learning Agility.Doelgerichte oefening
      In het boek Outliers van Malcolm Gladwell wordt de populaire uitspraak vaak gebruikt dat je met een tijdsinvestering van 10.000 uur studie een expert kan worden op ieder willekeurig vakgebied. Anders Ericsson heeft een iets andere visie en zegt dat tijd minder belangrijk is dan gerichte oefening. Dus in plaats van oneindig stampen, moeten we gericht oefenen en experts raadplegen die ons op onze tekortkomingen wijzen.
    • Hardop werken
      Net zoals geheugenoefeningen helpen om de capaciteit van onze hersenen te vergroten, zo helpt een groot netwerk ons vermogen om sneller te veranderen. In deze wereld, die steeds complexer wordt is het belangrijk om te kunnen terugvallen op een breder netwerk. John Stepper introduceerde daarom het ‘Hardop werken’ principe. Dit betekent actief delen met anderen waar je mee bezig bent maar ook actief bijdragen aan ideeën die anderen aan het ontwikkelen zijn. Op deze manier creëer je waardevolle collaboratieve relaties.
    • Snel falen
      Werken in een wereld van het onbekende vereist veel cycli van onderzoeken, testen en leren. Dit betekent ideeën snel omzetten in prototypes om aannames te testen en de doelgroep of omstandigheden te begrijpen. Een belangrijk element van dit experimenteren is dat falen onderdeel is van de reis. Dit betekent ook dat we anders naar ons eigen falen moeten gaan kijken. Praat over falen zonder je te schamen.
    • Leer jezelf kleine momenten van reflectie
      Professor B.J. Fogg van Stanford University spreekt over kleine gewoontes. Dit zijn dagelijkse en simpele acties zoals douchen of koffie drinken welke je gebruikt voor een korte reflectie. Deze momenten gebruik je om kort te leren van gemaakte fouten of om je mindset te evalueren.Belangrijk bij alle technieken is om compassie te blijven houden met jezelf. Maak het geen reis die je alleen maakt maar zorg dat je samenwerkt en mentoren of coaches raadpleegt. Zo komt je uiteindelijk tot optimale Learning Agility.

Ook interessant:

Volg ons op LinkedIn (we delen onze blogs met je)

Dit artikel is vrij vertaald naar: Techniques to improve learning agility and futureproof yourself in an age of disruption door Arun Pradhan

Over de auteur: Bas Kooijman

Met zijn creatieve geest weet Bas groepen in beweging te krijgen. Hij maakt het liefst gebruik van niet-alledaagse methoden om medewerkers te inspireren. Bas houdt de nieuwste technieken in de gaten, naast Agile, Zelforganisatie zijn er zoveel meer interessante methodes. Houd zijn blogs in de gaten om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen.