slim
samen
werken

Being Agile als Scrum Master [praktijkervaring]

Volgens de Scrum Guide is de Scrum Master een ware leider die verantwoordelijk is voor het promoten en ondersteunen van Scrum binnen het team en de organisatie. De Scrum Master zorgt er voor dat het team kan uitblinken door alle obstakels voor het team te verwijderen. Met deze blog wil ik laten zien hoe ik, als Scrum Master van Doing Agile naar Being Agile ben ontwikkeld.

Being Agile vs. Doing Agile

Mijn focus ligt voornamelijk op projecten met een innovatief karakter. Al snel werd het voor mij duidelijk dat er in onze huidige projectmethodologie iets ontbrak om projecten goed te kunnen managen. Het doel van deze projecten was, namelijk redelijk vaag en er was geen afgebakende scope. Het was zo goed als onmogelijk om een planning van begin tot einde op te maken.

We moesten op zoek naar een andere aanpak en werd er al snel geroepen: “We weten niet goed hoe we iets moeten aanpakken, maar het moet snel gaan.” In de meeste gevallen werd er besloten om het project Agile aan te pakken, zonder echt te weten welke waarden en principes achter het Agile gedachtegoed zitten. Men probeert dan op een kunstmatige manier Agile methodieken toe te passen. Weliswaar zonder succes.

Becoming Agile als Scrum Master

Ik besloot om zelf een cursus “Applied Scrum for Project Management” te volgen via een MOOC (Massive Open Online Course) om zo een duidelijk beeld te krijgen over wat Agile betekent en welke methodes er bestaan om Agile principes toe te passen. Ik had het geluk dat ik een project begeleidde waarbij enkele teamleden ooit al op een Scrum-manier gewerkt hadden. Hierdoor belandde ik in een ongelofelijke leerschool om mijn eerste concrete stappen te zetten als Scrum Master.

Begin 2019 kreeg ik de kans om de opleiding “Certified Scrum Master” te volgen, en even later ook Agile PM (DSDM). De manier waarop de theorie aan de praktijk werd gekoppeld gaf mij een mooie basis om Agile projectwerking binnen onze organisatie te initiëren. Ik was uitermate trots dat ik mezelf een officiële Scrum Master mocht noemen, maar ik besefte mij al te goed dat dit slechts het begin was en dat er nog vele uitdagingen voor de deur stonden. Een quote die me is bijgebleven is: “Scrum is easy, doing Scrum is hard!”.

Doing Agile als Scrum Master

Ik wilde meteen al mijn nieuw vergaarde kennis toepassen op het project, maar in plaats van meteen alle Scrum rituelen en gebruiken tot op de letter toe te passen wilde ik het praktisch aanpakken en het proces organisch laten groeien. Ik was geïnspireerd door de allereerste zin van het Agile Manifesto: “We are uncovering better ways of developing software by doing it and helping others do it.” Gedurende het hele project zijn we continu op zoek naar manieren om de werking van het team en dus ook het project te verbeteren.

ASG Agile Manifesto

We zijn zeer eenvoudig begonnen; we maakten gebruik van een softwaretool waar we onze backlog en sprints in konden opvolgen. We besloten samen met het team de duurtijd van een sprint en ieder teamlid plande zijn eigen taken in de Sprint Backlog. Verder werd er gekozen om weekly stand-ups te doen. De eerste verbetering die we doorvoerden was het gebruik van “story points” om min of meer een inschatting te kunnen maken van het vooropgestelde werk, maar ook om de progressie van het team in kaart te kunnen brengen. Daarna merkten we dat we voor sommige taken moeilijk konden bepalen of iets nu wel of niet was afgerond. We hadden dus nood aan een duidelijke “definition of done” en voor iedere taak was er een duidelijke “deliverable” nodig.

Enkele weken en maanden verstreken en geregeld kwamen er vanuit het team suggesties om het proces te verbeteren. Vandaag de dag zijn we op een punt gekomen waar we dagelijkse stand-ups doen, werken we met een concreet sprintdoel, hebben we zowel een fysiek als een digitaal sprintbord en na elke sprint hebben we een retrospective waarbij verbeterpunten worden opgenomen. Dit laatste gebeurt zowel op formele wijze als op informele wijze.

Being Agile als organisatie

Het volgende doel is om de Agile mindset te verspreiden binnen onze organisatie. Binnen onze afdeling gaan we nu ook onze eigen afdelingsdoelen op een Agile manier aanpakken. Wederom gaan we starten met kleine stappen om zo de nieuwe manier van werken geleidelijk te introduceren. Samen met een collega die ook zijn eerste Agile ervaringen heeft opgedaan proberen we een ingang te vinden om enkele praktijken mee op te nemen in onze bestaande methodologie.

Op persoonlijk vlak streef ik er naar om mij verder te profileren als Agile transformatie coach om zoveel mogelijk waarde te leveren: zowel waarde voor de klant, waarde voor de teamleden als waarde voor de maatschappij.

Meer leren over Agile werken in jouw organisatie? Bekijk onze Agile trainingen, of neem vrijblijvend contact met ons op. We helpen je graag.

Ook interessant:

Vind je dit artikel interessant?

Volg ons op LinkedIn (we delen onze blogs met je)

Over de auteur: Kwinten Simoens

Kwinten is een projectmanager/ project coach bij een semi-overheidsinstelling. Zijn focus ligt op digitale transformatie & innovatie: het ideale domein om agile praktijken op toe te passen. Zijn doel is om teams te laten excelleren en zo tot een hoogwaardige oplossing te komen.