slim
samen
werken

Powerful questions als (Agile) Coach

Als Agile Coach wil je graag mensen en teams begeleiden in het ontplooien van hun eigen kunnen. Immers, wanneer men die snaar weet te raken, wordt intrinsieke motivatie vaak ontsloten waardoor de persoon of het team in kwestie het volle potentieel kan benutten.

Dit vermogen ligt echter niet voor de hand en heeft daarom goede coachtechnieken nodig. Een van die technieken is het stellen van krachtige vragen of zoals wij ze noemen powerful questions. Deze helpen vaak de blinde vlekken en onbewuste patronen bloot te leggen, waardoor weg naar groei kan plaatsvinden. Het begint immers altijd bij bewustwording, dit is de eerste stap naar verandering.
Illustratie powerful questions

Wat zijn powerful questions?

Wat zijn nou zulke powerful questions en hoe kun je deze inzetten zonder dat dit de coachee of het team afschrikt omdat dit te dichtbij komt of te pijnlijk is? Erken om te beginnen dat verandering niet altijd zonder pijn gaat, immers ook als kind hadden we groeipijn. En toch, na al die groeipijn kunnen we behendig en lenig onze nieuw ontwikkelde gaven inzetten. Denk aan al die trainingen die je als kind hebt gehad om beter te worden in jouw sport of hobby. En daarbij, vonden we die groeipijn stiekem niet een beetje fijn omdat we onszelf gunde er vooral plezier en experimenteel vermogen in te ervaren?

Het stellen van vragen op zich is niet zo lastig, echter het stellen van de juiste vragen op het juiste moment, daar zit vaak de uitdaging. We leren al jong dat het stellen van open vragen beter is dan gesloten vragen, maar dan nog is het scala aan vragen enorm breed.

Wat kenmerkt nu een powerful question? Een powerful question helpt de coachee of het team echt verder vooruit richting het ontplooien van het potentieel. Het kan een vraag zijn die inzicht geeft op het moment zelf of het kan een coachee of team aanzetten tot het dieper nadenken over de betekenis erachter. Het triggert in ieder geval iets, het maakt iets of iemand bewust en wakker, het brengt scherpte. Powerful questions kunnen daarom enorm goed helpen in situaties waar individuen of teamleden enorm vastlopen, geen uitweg meer vinden of in oude patronen vervallen.

De basis voor het stellen van powerful questions: veilige leeromgeving

Powerful questions heten niet voor niets powerful questions. De power oftewel kracht die ze met zich meebrengen kan daarom confronterend zijn. Het helpt dan ook om ervoor te zorgen dat de situatie voldoende veilig is alvorens je deze powerful questions stelt. Niemand vindt het leuk om voor het blok gezet te worden. Powerful questions dienen daarom altijd een liefdevolle intentie mee te brengen, zodat de ontvanger voelt dat wat zijn/haar reactie ook is, dit goed is. Een ontvankelijke houding ontstaat alleen als men open staat voor nieuwe ervaringen en daarvoor hebben we die lerende context nodig. Het type vraag tijdens een Review zal dus anders zijn dan het type vraag tijdens een Retrospective, waar bij laatstgenoemde per definitie de veiligheid beter geborgd is omdat hier geen buitenstaanders bij zijn. Weeg het moment dus goed af voor het juiste veilige fundament. 

Startpunt voor het stellen van powerful questions: verbinding

Een zeer belangrijk aspect om de waardecreatie te versterken vanuit een krachtige vraag, betreft de verbinding onderling. Je kan vaak merken in een dialoog of teamgesprek wanneer het team uit verbinding is, op deze momenten kunnen krachtige vragen averechts werken. Zorg in dat geval eerst dat je weer de verbinding met elkaar terug vindt. Meestal kan dit door aandacht te geven aan de fijne en veilige haven van de coachee of het team, door hier weer vragen over te stellen. Wat maakt hen blij? Waar worden zij intrinsiek gemotiveerd van? Waar vinden zij elkaar of een ander? Wat drijft hun gezamenlijk in hun werk?

Voorbeelden van powerful questions

De echt powerful questions zijn niet voorbedacht. Een krachtige vraag is namelijk ook een resultante van datgene wat je als Agile Coach hoort, ziet en voelt. Een powerful question ontstaat dan intuïtief op basis van hetgeen wat jij opgemerkt hebt. Goed luisteren en observeren is daarvoor dus van groot belang. Nu kan het zijn dat je toch geholpen bent bij een aantal voorbeeldvragen, daarom volgen er hier een aantal:

  • Wat is voor jou het allerbelangrijkste in je leven?
  • Als je nu datgene kan veranderen zonder beperkingen, wat zou je dan veranderen?
  • Hoe ziet dat eruit in je dromen?
  • Wat onderscheidt jou van de rest?
  • Wat stel je uit of probeer je te vermijden?
  • Wat maakt dat je jezelf als beste vriend zou willen hebben?
  • Waar ben je het meest dankbaar voor?
  • Wat is je grootste leermoment geweest?
  • Wanneer heb je voor het laatst gefaald?
  • Hoe motiveer jij jezelf?
  • Wat is jouw bijdrage aan X?
  • Welke dingen die niks bijdragen aan X doe je vaak?
  • Hoe kun je de informatie krijgen die je nodig hebt?
  • Hoe kun je dit anders doen en er van genieten?
  • Waar zou je de meeste complimenten voor willen krijgen van wat je in je leven hebt bereikt?

Het beter worden in powerful questions stellen schuilt vooral in de oplossing door het veel te doen. Veel oefenen met luisteren en intuïtief vragen stellen gaat helpen om steeds minder afhankelijk te zijn van voorbedachte vragen. De echte krachtige vragen komen vanuit het hart, vanuit verbinding.

Ben jij benieuwd hoe je als Agile Coach of Scrum Master nog beter kunt worden? Bekijk dan eens onze Agile Coach Opleiding. Of neem dan contact op met een van onze consultants via  020 2614 195 of info@agilescrumgroup.nl en we plannen vrijblijvend een kennismaking in.

Ook interessant:

Over de auteur: Willemijn van Lier

Willemijn is Zelforganisatie- en Agile Coach. Haar passie om teams in beweging te krijgen is merkbaar zodra ze de ruimte binnen stapt. Zij benadrukt dat vertrouwen, autonomie en purpose de basis vormen voor succesvolle teams. Dit stimuleert dat teams zelf de verantwoordelijkheid voelen om gezamenlijke resultaten te behalen. Willemijn vertaalt makkelijk theorie naar praktijk; actie wakkert het leervermogen aan en daarmee de potentie om als team te groeien.