slim
samen
werken

Wat zijn de nadelen van de Scrum methode?

Overal lees je de voordelen, maar de nadelen van Scrum zijn nauwelijks te vinden. In dit artikel ga ik in op de keerzijde van Scrum en kom niet alsnog met allerlei weerleggingen waarom Agile werken de heilige graal is.

De nadelen van Scrum, dit zijn ze

Als Agile Coaches maken we situaties en omstandigheden mee waarin Scrum meer kapotmaakt dan oplevert. Je verdient het om het eerlijke verhaal te horen voordat je tijd en energie in het verkeerde gaat stoppen.

Scrummen om het scrummen

Als ik als Agile Coach tijdens een salesgesprek met een potentiële klant praat over de strategische plannen die organisaties hebben op het gebied van Agile werken kan ik mij soms rot schrikken: “Het hele ziekenhuis moet scrummen!”. Het eerste nadeel van Scrum en tevens een fout die veel bedrijven maken, is dat Scrum niet in elke context te gebruiken is.

De eerste vraag die mij te binnen schiet wanneer een heel ziekenhuis moet gaan scrummen is: “Hoe dan?” Want alleen in een bepaalde context is Scrum goed toepasbaar en ik geloof nooit dat een heel ziekenhuis dezelfde context heeft. Vaak zijn dit bedrijven die mee willen doen met de hype. Om dat goed uit te leggen gebruik ik het Stacey Matrix model.

stacey matrix wanneer welk agile raamwerk

Op de X-as staat de mate van zekerheid/voorspelbaarheid. Lees: “HOE goed kunnen wij onze taak technisch uitvoeren, hebben we dit al heel vaak gedaan en is het een koud kunstje”?

Op de Y-as staat de mate van overeenstemming tussen de stakeholders. Lees: “WAT moet de uitkomst van ons opgeleverde werk zijn?”

Simpel

Als je heel goed weet WAT de uitkomst moet zijn en HOE iets uitgevoerd moet worden wordt het werk simpel. Vergelijk het met een biertje bestellen op een festival. Jij hebt dorst en de barvrouw weet precies hoe die een biertje voor jou moet tappen. Simpel. Klaar! Je hebt hier geen Scrum voor nodig.

Ingewikkeld

Ingewikkeld gaat over bestaande processen die vaststaan, maar waarbij de inhoud knap lastig kan zijn. Neem het werk van een recruitment team als voorbeeld. De stappen van een recruiter zijn elke keer hetzelfde, maar de inhoud is steeds anders. Ze krijgen van een sollicitant een motivatiebrief en cv binnen. Mogelijk komt er een eerste en tweede gesprek. We nemen iemand aan of wijzen iemand af.

Dit is niet een proces dat je met Scrum wil aanpakken. Daarvoor heeft Scrum te veel overhead. Voor ingewikkelde situaties is bijvoorbeeld Kanban veel geschikter.

Complex

Dit is het gebied waar Scrum voor bedoeld is. Je weet minder dan dat je wel weet. Neem een marketingcampagne als voorbeeld. Je weet misschien de doelgroep en wat je wilt bereiken: er moeten minder jongeren dronken achter het stuur zitten.

Alleen hoe ga je dat doen? Ga je langs de deuren een flyer door de brievenbus doen? Ga je reclame maken bij het formule 1 circuit op Zandvoort? Of benader je de ouders van de jongeren door ze video’s te laten zien van auto-ongelukken veroorzaakt door alcoholmisbruik? Een complexe situatie vereist multidisciplinair denken en veel afstemming. Typisch iets voor Scrum.

Ook benieuwd naar de nadelen van Agile werken? Lees daar hier over.

Wil je meer weten over een chaotische situatie en de andere situaties, dan raad ik ons artikel over het Cynefin framework of Stacey Matrix aan. Mocht je twijfelen over de situatie waarin jij zit met jouw team of bedrijf? Neem vrijblijvend contact met ons op via 020 2614 195 of info@agilescrumgroup.nl en we denken graag met je mee.

Cynefin framework

Scrum vereist opleiding en begeleiding

Het Scrum Framework is in theorie relatief eenvoudig te begrijpen, maar het nadeel is dat het toepassen van Scrum knap lastig is. Teams die na het lezen van een paar artikelen en het kijken van enkele video’s gaan scrummen lopen in de praktijk vaak tegen praktische problemen aan. Dat is jammer omdat dit een hoop frustratie met zich mee kan brengen.

Er wordt te vaak gedacht dat je aan de hand van een ééndaagse basistraining alles in huis hebt om te starten. Dit kan goed gaan, maar vaak blijkt dit toch nog onvoldoende en is er meer begeleiding nodig. Zeker als men al langer in een waterval model denkt.

Medewerkers zullen trainingen moeten volgen zodat ze de theorie weten. Daarnaast kan het ook handig zijn dat voor de eerste paar sprints een ervaren coach meeloopt om het team te begeleiden naar de praktijk.

Scrum gaat niet uit van de huidige situatie

Kanban gaat uit van de huidige situatie met dezelfde werkprocessen, rollen en functies. Bij Scrum zal iemand in het team de rol van Product Owner en Scrum Master op zich moeten nemen. Deze rollen vereisen een ander gedrag en mindset dan dat je waarschijnlijk gewend bent. Het is daarom verstandig dat de Product Owner en Scrum Master hier een aparte training en eventuele coaching in volgen.

Verder zal er bij een Agile transformatie gekeken moeten worden naar de organisatiestructuur en dienen teams mogelijk anders ingedeeld te worden om de kracht van Scrum optimaal te benutten. Een van de grootste nadelen van Scrum is dus dat je de organisatie niet van de een op de andere dag kan laten scrummen. Je zal bij één of een paar teams moeten beginnen. Toch kan dit soms best een puzzel zijn.

Scrum houdt geen rekening met ad hoc werkzaamheden

Aangezien het werk in de sprint vaststaat wordt er geen rekening gehouden met ad hoc werkzaamheden die niet planbaar zijn, dit kan een groot nadeel zijn. Moet je als team veel brandjes blussen dan kun je dus beter niet scrummen.

Neem een ICT-beheer afdeling als voorbeeld. Zij krijgen meldingen binnen van computerstoringen die andere afdelingen ervaren. Het beheer team wordt geleefd door de dag en kan niet bij een melding zeggen dat ze er pas over twee weken naar gaan kijken als de volgende sprint begint.

Echter kan je dit nadeel van Scrum wel oplossen. Zo kan het wel zijn dat de beheer afdeling ook nieuwe innovatieprojecten en doorontwikkelingen realiseert, oftewel planbaar werk. Dit zou perfect gescrumd kunnen worden, maar dan dien je bijvoorbeeld wel je tijd op te splitsen. Zo kan je als team bepalen om in de ochtend ad hoc werkzaamheden op te pakken via Kanban en in de middag doorontwikkelingen te realiseren via Scrum.

Scrum theorie gaat uit van de ideaalwereld

In de Scrum Guide en de ABBOK gaan ze van een ideaalwereld uit waarin alles goed gaat. Maar de praktijk kan weerbarstig zijn. Wat doe je als het team nog niet zelf-organiserend is? Als er geen Agile mindset onder de medewerkers is? Of er op dit moment helemaal geen multidisciplinaire teams bestaan?

Wat als je wel een multidisciplinair team hebt, maar er geen werk is voor de marketeer. Wat moet je dan doen? De Scrum theorie blijft vaak abstract en zegt vaak weinig over concrete stap-voor-stap oplossingen hoe je in de praktijk met zulke situaties moet omgaan.

Gelukkig zijn deze toestanden voor ons bekend omdat we vaak in de keuken kijken van diverse IT en NON-IT organisaties. We zien wat wel en niet werkt, maar de oplossing kan voor elke situatie net iets anders zijn.

Is Scrum een nadeel of voordeel voor jouw situatie?

Hopelijk heb je nu een eerlijk beeld wat er allemaal bij komt kijken als je als team of organisatie gaat scrummen. Zoals je hebt gezien kent Scrum een aantal nadelen die zeker niet onderschat dienen te worden. Echter kan Scrum een hoop opleveren mits het op de juiste situaties en op de juiste manier wordt toegepast.

Nu kunnen wij ook realistisch naar jouw situatie kijken. Dit is geheel vrijblijvend en we zullen nooit Scrum aanbevelen als we denken dat jouw situatie niet geschikt is. Neem vooral contact op via 020 2614 195 of info@agilescrumgroup.nl en we denken graag met je mee.

Ook interessant:

Over de auteur: Rob Koppenaal

Rob is Agile coach en trainer. Met zijn ervaring uit informatiekunde, toegepaste cognitieve psychologie, datingcoach, Product Owner en Scrum Master / Agile Coach van vele teams geeft Rob het theoretische kader met praktische oefeningen om blijvende veranderingen te realiseren. Met het resultaat dat er een hoop wordt gelachen en cursisten met motivatie en kennis naar huis gaan. Naast anderen helpen te ontwikkelen, is Rob ook altijd bezig met zichzelf te verbeteren.