samen
werken
Liberating Structures bij Agile Organisatieontwikkeling
Veranderingen gaan snel en organisaties ontwikkelen zich continu. Daarom is het belangrijk om goede en gedragen besluiten te nemen. Soms zitten ontwikkelingen in een stroomversnelling, zoals tijdens een Agile transformatie. Dan moeten er nog meer besluiten genomen worden. Tijdens een transformatieproces zijn er regelmatig momenten waarop groepen professionals input leveren, besluiten voeden, of zelfs besluiten nemen. Dan is het belangrijk om als Agile Coach concrete methoden te kennen om optimaal gebruik te maken van de diverse kennis uit de groep en tot gedragen besluiten te komen. Welke methoden sluiten aan bij de Agile mindset? Dat zijn de Liberating Structures.
Waarom Liberating Structures?
Regelmatig maak ik mee dat een gesprek over het nut en de noodzaak van Agile werken wordt gedomineerd door een paar mensen die enkele bezwaren hebben bij Agile werken. Hoewel het voor iedereen duidelijk is dat niet alles per se Agile moet, blijven sommigen toch hangen in het denken over die paar onmogelijkheden. Dergelijke patronen doorbreek ik dan eenvoudig met een Liberating Structure. Met de werkvorm ‘1,2,4, All’ laat ik bijvoorbeeld de groepsleden nadenken over twee simpele vragen. Waar is Agile waardvol? Waar (nog) niet? Dan blijkt vaak dat mensen veel meer kansen zien om met Agile meer klantwaarde te genereren dan men aanvankelijk dacht. Door de overvloed aan post-its wordt dit heel transparant. De kansen zijn het startpunt voor het vervolg. En de ogenschijnlijke onmogelijkheden en uitdagingen? Die zijn ook mooi in beeld gebracht. Ook nuttig.
Wat zijn Liberating Structures?
Liberating Structures zijn werkvormen die alle groepsleden activeren en laat samenwerken. Je voorkomt ermee dat dominante groepsleden de boventoon voeren en de lijn van het gesprek bepalen. Je maakt daarentegen juist gebruik van de creatieve en innovatieve ideeën uit de hele groep. Door groepsleden te laten samenwerken rond kernvragen en uitdadingen ontstaan de meest innovatieve ideeën. Wil je meer achtergrondinformatie over Liberating Structures? Lees dan deze blog. Deze blog zal kort ingaan op de randvoorwaarden om Liberating Structures effectief te kunnen gebruiken.
Randvoorwaarden
Liberating Structures zijn prachtige werkvormen om het intellectueel kapitaal te activeren en professionals te laten samenwerken. Er zijn een paar belangrijke randvoorwaarden. Het is belangrijk om voldoende aandacht te hebben voor de onderliggende cultuur. Denk hierbij aan Scrum waarden zoals openheid, respect, moed, focus en commitment. Dergelijke waarden zitten gelukkig al ingebakken in de Liberating Structures. Dat helpt. Als facilitator heb je ook een belangrijke rol. Je bent een voorbeeldfiguur en tegelijk stimuleer en bewaak je de Agile mindset. Een tweede randvoorwaarde is een goede organisatorische inbedding. Oftewel: er moet echt iets gedaan worden met de input en er moet een terugkoppeling plaatsvinden. Wanneer deze twee randvoorwaarden voldoende geborgd zijn, bieden de Liberating Structures een prachtig pallet aan dynamische werkvormen.
Interesse in Liberating Structures? Lees onze blog over Wise Crowds, Open Space, of een van onze vele andere blogs.
Wil je jezelf echt bekwamen in Liberating Structures? Volg dan onze interactieve training.
Heb je nog geen keuze kunnen maken en wil je nog meer weten over een opleiding of Liberating Structures? Neem contact met ons op om vrijblijvend telefonisch kennis te maken met een van onze ervaren Agile trainers & coaches. We beantwoorden je vragen graag, bel 020 2614 195.
Volg ons op LinkedIn (we delen onze blogs met je)