slim
samen
werken

Wise Crowds – Liberating Structure

In deze blog beschrijven we 1 van de 33 Liberating Structures: Wise Crowds. Liberating structures zijn ontworpen om de participatie van medewerkers te bevorderen. Waardoor de verantwoordelijkheid verspreid wordt, en niet afhangt van een kleine groep individuen. De structuren zijn bedoeld voor het faciliteren van meetings en gesprekken. De Liberating Structures bieden de volgende voordelen: innovatie, participatie, duidelijkheid, plezier en een doel.

Wise Crowds Liberating Structure

Wise Crowds

Deze vorm van Liberating Structures stelt mensen direct in staat om een grote of kleine groep mensen te betrekken om elkaar te helpen. Elke individuele consultatie gebruikt de expertise en vindingrijkheid van de groep. Individuen behalen meer duidelijkheid, en ontwikkelen hun capaciteiten voor zelfcorrectie en zelfbegrip. Wise Crowds creëren mensen hun vermogen om te vragen om hulp. Ze versterken ondervraging en consultancy vaardigheden. Ook vormen ondersteunende relaties zich erg snel. Wise Crowds consultaties maken het makkelijk om transparantie te realiseren. Een groep kan samen het vermogen van de expert overtreffen.

Wise Crowds: het principe

De gedachte van Wise Crowds is dat problemen in een korte tijd worden besproken en verholpen door de hulp van de groep. Een cliënt maakt een probleem bespreekbaar en de rest van de groep dient als consultant. Tijdens een Wise Crowds sessie, maken de series individuele consultaties het leerproces cumulatief. Aangezien elke deelnemer zijn of haar voordeel haalt uit niet alleen de rol van cliënt te spelen, maar ook de rol van consultant meerdere malen op rij.

Wise Crowds: de werkwijze

  • Start met het vragen of elke deelnemer de rol van “cliënt” kan spelen wanneer hij of zij aan de beurt is, en vraag ze zijn of haar uitdaging te beschrijven en de rest om hulp te vragen. Daarna draait de persoon zich om, met de rug naar de rest van de groep.
  • De overige deelnemers moet een groep “consultants” spelen, wiens taak het is om de uitdaging te verduidelijken en advies te geven.
  • Zorg dat 4 of 5 stoelen in een cirkel beschikbaar zijn, en er papier is om notities te maken.
  • Leg uit dat iedereen onderdeel is, participeert en gelijk is in de groep.
  • Het is ideaal als de groep van 4 of 5 personen gevarieerd is met betrekking tot: functie, levels en disciplines
  • Zorg voor een duidelijk stappenplan en time-box:
    • De presentatie van de cliënt en de vraag om hulp: 2 minuten
    • De consultants die vragen om verduidelijking: 3 minuten
    • De cliënt draait zich om en maakt zich klaar om notities te maken
    • De consultants stellen vragen, bieden advies, werken als een team, terwijl de cliënt zich nog steeds omdraait: 8 minuten
    • De cliënt geeft feedback aan de consultants, wat was nuttig en bruikbaar: 2 minuten

Wise Crowds: tips en variaties

  • Nodig een diverse groep uit om te helpen (niet alleen experts en leiders)
  • Zorg ervoor dat iedereen tenminste 1 probleem formuleert en de rol van cliënt speelt
  • Adviseer de consultants om risico’s te nemen, terwijl ze tegelijkertijd ook zich inleven in de positie van de cliënt
  • Ook te gebruiken voor virtuele groepen door het gebruik van chat functies
Wil je meer weten over effectief samenwerken? Volg dan een van onze trainingen of neem eens contact met ons op om vrijblijvend telefonisch kennis te maken met een van onze ervaren Agile trainers & coaches. We beantwoorden je vragen graag, bel 020 2614 195.

Ook interessant:

Vind je dit artikel interessant?

Volg ons op LinkedIn (we delen onze blogs met je)

Over de auteur: Willemijn van Lier

Willemijn is Zelforganisatie- en Agile Coach. Haar passie om teams in beweging te krijgen is merkbaar zodra ze de ruimte binnen stapt. Zij benadrukt dat vertrouwen, autonomie en purpose de basis vormen voor succesvolle teams. Dit stimuleert dat teams zelf de verantwoordelijkheid voelen om gezamenlijke resultaten te behalen. Willemijn vertaalt makkelijk theorie naar praktijk; actie wakkert het leervermogen aan en daarmee de potentie om als team te groeien.