slim
samen
werken

Open Space – Liberating Structure (+Sfeerimpressie)

Open Space meeting, wat is het? 

Heb je wel eens in een vergadering, presentatie of conferentie gezeten waar je niets kon leren of bijdragen en maar niet aan het woord kwam? 

Vaak ontstaan de meest interessante gesprekken bij vergaderingen en conferenties tijdens de koffiepauze en tijdens de borrel. Dus niet tijdens de vergadering of conferentie zelf.

Met dit idee is Open Space Technologies ontstaan. Open Space is 1 van de 33 werkvormen van de Liberating Structures die bij uitstek toegepast kan worden in een Scrum setting. 

Sfeer impressie

Open Space werkvorm gebruik 

In een Open Space meeting kunnen 10 tot 1000 deelnemers oplossingen zoeken voor problemen of voor een complex onderwerp bespreken. De deelnemers bepalen zelf de onderwerpen, bij welk onderwerp ze aanwezig zijn en hoe lang ze bij dit onderwerp aanwezig blijven 

Hoe werkt Open Space? 

Open space heeft 4 regels en 1 wet, namelijk de wet van de Twee Voeten 

De vier regels zijn: 

  1. De mensen die komen zijn de juiste mensen. 
  2. Wat er gebeurt is het enige dat er had kunnen gebeuren. 
  3. Het moment van aanvang is altijd het juiste moment. 
  4. Als het klaar is, is het klaar. 

De wet van de Twee Voeten: 

“Als mensen gedurende de bijeenkomst merken dat zij in een situatie niets leren of bijdragen, dan moeten zij hun twee voeten gebruiken om zich naar een meer productieve plek te verplaatsen.” 

Open Space Liberating Structures

Start van de Open Space  

De voorzitter geeft uitleg over Open Space, geeft aan hoeveel sessies en locaties er zijn en herhaalt het onderwerp of centrale vraagstelling van het event. Na de introductie en uitleg opent de voorzitter de ‘Marktplaats’.  

Deelnemers komen zelf met onderwerpen in de vorm van een vraag. Hier kiezen ze zelf een locatie en sessie voor. Als er meer onderwerpen dan sessies en ruimtes zijn, bepalen alle bezoekers samen welke onderwerpen aan bod komen in de eerste sessie. 

 Achterin bij het raam Voor bij het podium Op de gang bij de koffiebar In de hoek  
11:00 11:30     
11:50 – 12:20     

Voorbeeld van een agenda voor een Open Space 

Elke deelnemer waarvan de vraagstelling op de agenda komt blijft op de locatie die ze aangaven in de agenda. De vraagsteller maakt aantekeningen van de discussies en conclusies. Aan het eind van de sessie worden de samenvattingen en conclusies gepresenteerd aan alle deelnemers. 

Vervolgens kan worden bekeken of de onderwerpen van de volgende sessie nog steeds relevant zijn, er kunnen immers nieuwe vragen uit de vorige sessie ontstaan.

Rollen

Deelnemers aan een Open Space zijn op te delen in twee rollen: 

  • VlinderRelaxed, aan het rusten. Neemt een koffiebreak, spreekt anderen aan. Denkt na bij de onderwerpen. Rondom een vlinder kan zich een nieuw onderwerp of discussie vormen. 
  • HommelVliegt van onderwerp naar onderwerp en bestuift deze met kennis uit andere onderwerpen. 
Sfeerimpressie Open Space

Sfeerimpressie van een open space in agile (links) en introverhaal (rechts) tijdens het jaarlijkse Agile werken bij gemeenten event van Agile Scrum Group

Ook interessant:

Volg ons op LinkedIn (we delen onze blogs met je)

Over de auteur: Klaas van de Gevel

Klaas is Agile Coach afkomstig uit een IT omgeving. Zijn expertise ligt op het coachen van teams in Agile werken. Als Scrum Master of Agile Coach heeft Klaas een pragmatische, resultaatgerichte aanpak.