slim
samen
werken

Scrum in de zorg

Agile en Scrum, werden in eerste instantie alleen gebruikt  binnen IT organisaties, de laatste jaren worden ze ook steeds meer omarmd buiten de IT-sector. In eerste instantie ging de financiële dienstverlening overstag, maar snel daarna volgde de overheid, de bouw en het onderwijs. En nu blijkt ook het gebruik van Scrum in de zorg zeer geschikt te zijn voor de aanpak van projecten.

scrum agile in de zorg

Waarom?

Omdat projecten binnen deze specifieke branche vaak complex zijn en veel samenwerking vereisen, zowel intern tussen de afdelingen als extern met andere stakeholders als zorgverzekeraars, gemeenten of andere zorgorganisaties; precies de omstandigheden waaronder Scrum het beste gebruikt kan worden. De Scrum methode gebruik je als:

  • Het nog onbekend is hoe het einddoel van het project precies gehaald zal worden;
  • Teamwork tussen diverse stakeholders noodzakelijk is om het project te laten slagen.

Meekijken bij: het Erasmus Medisch Centrum

Een paar weken geleden zijn we begonnen met het verzorgen van een aantal Scrum trainingen bij het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam, waar men de projecten op een meer Agile manier wil gaan aanpakken. Hiervoor was het allereerst nodig verschillende groepen medewerkers op te leiden in Scrum.

Maar, hoe ziet een interne trainingsdag bij het Erasmus MC er precies uit? Speciaal voor iedereen die ook benieuwd is naar het verloop van zo’n dag, ging ik een dagje mee met onze trainer Rik van der Wardt.

Hoe de dag eruit zag

Nadat we vroeg in de ochtend het enorme gebouw van het ziekenhuis waren binnengekomen, even de weg kwijt waren, uiteindelijk toch de juiste vleugel hadden gevonden én behoorlijke wat verbaasde, vragende blikken hadden gekregen omdat Rik met een grote doos LEGO onder z’n arm in het gebouw rondliep, kwamen we aan in de trainingsruimte.

Waar er bij een training anno 2016 normaal gesproken toch wel gebruik wordt gemaakt van audiovisuele apparatuur, had Willem, die het theoriegedeelte van de training op zich nam, besloten de ‘old school’ manier van presenteren te gebruiken: een flipover met zelfgetekende sheets. Waarom? Omdat we in de Scrum training aanmoedigen de grote papieren, post-its en stiften uit de kast te trekken. Het is dan gek daar tijdens de training zelf niet aan mee te doen, toch? Het voorbereiden bestond dus niet uit het installeren van beamers, maar uit het ophangen van grote papieren vellen.

Één voor één kwamen de deelnemers binnen, niet precies wetende wat hen te wachten stond. Tijdens de introductie werd verteld dat het programma bestond uit een theorie –en praktijkdeel, maar wie had gedacht dat ze later die dag fanatiek met balletjes zouden overgooien en een stad zouden bouwen met LEGO stenen? Ik denk niemand. En, misschien was je van tevoren dan ook wel hard uitgelachen. Zo’n Scrum training is toch immers serieus?

En serieus was het ook zeker. In een ochtend die snel voorbij vloog, heeft Willem de groep op een boeiende, en zo nu en dan humoristische, manier kennis laten maken met Scrum in de zorg door dieper in te gaan op de achtergrond, de principes en de werkwijze van het raamwerk. Na nog wat kritische vragen, werd dit ochtendprogramma afgesloten met een dosis (nieuwe) Scrum kennis.

Het middagdeel begon, in tegenstelling tot de ochtend, wat meer ‘spelenderwijs’. Rik wilde de groep, door middel van een spelelement, het Scrum principe in de praktijk laten ervaren. Voor iedereen die rond die tijd langs de trainingsruimte liep, moet het er vreemd uitgezien hebben. Maar, voor de groep was het bouwen van een stad met LEGO écht even de normaalste zaak van de wereld. Met hier en daar het nodige gelach, werd de Scrum kennis van de ochtend vertaald naar de zorgpraktijk. En met succes; het is niet alleen een mooie – en met name creatieve – stad geworden, maar de Scrum methodiek is ook aanzienlijk verduidelijkt. De medewerkers uit het Erasmus MC gaan nu als voorlopers in de Nederlandse gezondheidszorg met Scrum aan de slag!

scrum-in-de-zorg

Kortom: het was een dag met veel informatie, plezier en nieuwe inzichten. De deelnemers, trainers, en ikzelf eindigden de dag moe, maar zeker tevreden en voldaan. Over een tijdje kunnen we hopelijk melden dat Scrum succesvol is geïmplementeerd bij het Erasmus Medisch Centrum! Voor nu; op naar de volgende trainingen en de coachingsfase.

Rik van der Wardt: ‘Het was leuk om te zien hoe medewerkers van het Erasmus MC direct in staat waren de theorie van Scrum (die eigenlijk uit de IT komt) te vertalen naar hun eigen non-IT werkomgeving!’

foto-scrum-in-de-zorg

Scrum in de Zorg Event 2018

Op dinsdag 13 maart 2018 stond er een Scrum in de Zorg event op het programma waar meer dan 40 zorgprofessionals op afkwamen. Mooi om te zien!

Christiaan Kleczewski verzorgde een introductie in hoe je slimmer kunt samenwerken in de zorg aan de hand van Agile methoden. Vervolgens zijn er praktijkervaringen gedeeld door Pauline Schröder, Ivon Reveco, en Rik van der Wardt. Als afsluiter hebben we in drie groepen verdieping gezocht in een onderwerp naar keuze, waarna de lunch alweer klaar stond.

Deze foto’s geven een impressie van dit event. Ben je er volgend jaar ook bij?

Agile werken en scrum in de zorg

slimmer samenwerken in de zorg

Scrum in de Zorg Event 2017

Op donderdag 18 mei 2017 organiseerden we het Scrum in de Zorg event 2017. Deze ochtend maakten projectleiders, managers en leidinggevenden uit de zorg kennis met de mogelijkheden die de Scrum methode hen zou kunnen bieden.  verzorgen.

Een impressie van het event vind je hier:

Vragen?

Heb je vragen over Scrum in het algemeen, of specifiek over Scrum in de zorg? Neem dan gerust contact met ons op. We geven je graag advies, of helpen je verder met onze Scrum trainingen.

Ook interessant

Volg ons op LinkedIn (we delen onze blogs met je)

 

Over de auteur: Rik van der Wardt

Rik is Agile Coach met specialisatie op innovatie en zelforganisatie. Zijn expertise ligt op het ontwikkelen van teams die zelf verantwoordelijkheid nemen voor hun werk en tot waardevolle vernieuwing komen. Dit doet hij door het inzetten van elementen uit het Agile gedachtegoed, het aanspreken van intrinsieke drive, een dosis gezond verstand en aanstekelijk enthousiasme.