slim
samen
werken

Scrum certificering: waarom zou je? En welk examen? + Oefenexamen

Je denkt na over het volgen van een Scrum training. Dan is het ook van belang om je te verdiepen in Scrum certificering en het bijbehorende Scrum examen. Waarom? Welke certificeringen bestaan er? En hoe kan je je hier het beste op voorbereiden? In dit artikel leggen wij het je uit, dus lees verder!

Scrum certificering: welke training?

Allereerst is het van belang om te weten of je gecertificeerd kan raken voor de training die jij in gedachten hebt. Agile Scrum Group biedt drie Scrum trainingen aan: de basistraining, de Product Owner en de Scrum Master. Voor alle trainingen geldt: je krijgt na afloop van de training een officieel certificaat van deelname, maar er is ook een mogelijkheid om gecertificeerd te raken door middel van het maken van een Scrum examen.

Agile Scrum Certificering bij iiabc

Welke Scrum certificeringen bestaan er en wat zijn de kosten?

Voor zowel de Product Owner als de Scrum Master training bestaan verschillende certificeringen. De twee belangrijkste certificeringen Er bestaan twee internationaal erkende Scrum Master en Product Owner certificeringen, allebei goedgekeurd door de grondleggers van Scrum (en tevens auteurs van de Scrum Guide) Ken Schwaber en Jeff Sutherland. Er bestaan ook nog andere certificeringen waar de focus niet uitsluitend ligt op het Scrum Framework, maar algemener op Agility. Deze bespreken we daarom niet.

Scrum certificering

 • Certified Scrum Master (CSM) en Certified Product Owner (CSPO) – Scrum Alliance. Om het CSM- of CSPO-certificaat te behalen, is het verplicht om eerst een CSM- of CSPO-training te volgen. Het examen kan dus niet los worden afgelegd. De kosten van het examen in combinatie met een training bedragen minimaal 1500 euro. De test bestaat uit 35 Engelstalige multiple choice en true or false vragen, waarvan je 24 vagen correct moet beantwoorden. Dit duurt ongeveer een uur en je kunt gratis een keer herkansen. De certificering is inclusief een tweejarig lidmaatschap op Scrum Alliance. Zowel de certificatie, als het lidmaatschap behoeft elke twee jaar een vernieuwing voor de prijs van 100 dollar.

scrum examen

 • Professional Scrum Master (PSM) en Professional Scrum Product Owner (PSPO) – Scrum.org. Er bestaan drie niveaus van het PSM-examen, en twee niveaus van het PSPO-examen. De examens zijn gebaseerd zijn op de Scrum Guide, welke gratis beschikbaar is. Het volgen van een Scrum training wordt sterk aanbevolen, maar is niet verplicht. Goed om te weten is dat het vaak blijkt dat alleen het bestuderen van de Scrum Guide niet voldoende is. Het examen bestaat uit 80 Engelstalige multiple choice en true or false vragen, waarvan je 85% correct moet beantwoorden. Dit duurt een uur en je krijg één kans. De kosten voor het PSM I examen zijn 150 dollar en voor PSPO I is dit 200 dollar. Er zijn geen kosten verbonden aan vernieuwing.

International Institute for Agile Business Certification

 • Scrum certificering voor non-IT door IIABC.org – Zowel Scrum Alliance als Scrum.org richten zich met hun Engelstalige examens op de toepassing van Scrum binnen de IT. Het International Institute voor Agile Business Certificering richt zich specifiek op Scrum certificering buiten de IT. Deze certificering is ook in lijn met de Agile en Scrum trainingen van Agile Scrum Group. Er worden 3 niveaus onderscheiden:
  – Agile Business Foundation
  – Agile Business Advanced
  – Agile Business Expert

Voor het afleggen van het Agile Business Foundation examen is het volgen van de Scrum basistraining de juiste voorbereiding.

Binnen de Advanced certificering zijn er twee richtingen te onderscheiden: Facilitating the Process & Maximizing Value. Facilitating the Process is vergelijkbaar met een Scrum Master certificering. Maximizing Value is vergelijkbaar met de Product Owner certificering.

Agile Business Expert niveau gaat nog een stap verder en betrekt ook de onderdelen van Agile coaching en Agile HR in de certificering. Op de site van IIABC kun je bepalen welke certificering past bij jouw behoefte.

Hieronder het aantal vragen (tijdsduur) en de kosten van de verschillende certificeringen:

– Agile Business Foundation, 40 vragen (30 minuten), de kosten zijn 60 euro per examen.
– Agile Business Advanced, 60 vragen (45 minuten), de kosten zijn 149 euro per examen.
– Agile Business Expert, 70 vragen (70 minuten), de kosten zijn 199 euro per examen.

Agile Scrum Certificering bij iiabc

Waarom kiest Agile Scrum Group voor Scrum.org?

Als je na het volgen van een Scrum Master of Product Owner training gecertificeerd wil raken, kan Agile Scrum Group voor jou regelen dat je het online examen kunt maken. Hoewel het Scrum.org examen bekend staat als pittig, kiest Agile Scrum Group voor deze manier van certificeren. Waarom?

 1. Het examen kan los kan worden afgelegd: men is niet verplicht om het certificaat meteen in de training te behalen
 2. De Scrum.org certificering is erg precies en professioneel
 3. De certificering is internationaal erkend
 4. De prijs is niet te hoog en er worden geen kosten in rekening gebracht voor vernieuwing
 5. Het examen wordt online afgenomen
 6. Deze certificering is het meest gevraagd in Nederland

Hoe gaat de certificering via Agile Scrum Group te werk?
Op het inschrijfformulier kan je aangeven dat je naast de training ook een Scrum.org certificaat wil afleggen. Wij nemen deze aanvraag in behandeling en regelen alles. Na afloop van de training krijg je van ons een code om het officiële Scrum.org certificaat te behalen (PSMI I of PSPO I). Deze code is onbeperkt geldig en je kan zelf het examen inplannen op een voor jou handig tijdstip.

Waarom een Scrum certificering?

Tijdens de verschillende Scrum trainingen leer je veel over de theorie en praktijk van Scrum. Daarom krijg je aan het einde ook een certificaat van deelname: je hebt veel kennis opgedaan. Waarom zou je dan ook nog kiezen voor een officiële certificering?

 1. Steeds meer bedrijven zijn op zoek naar professionals in het bezit van een officieel Scrum certificaat
 2. Een internationaal erkend certificaat staat goed op je CV
 3. Door middel van een certificaat bewijs je dat je kennis hebt over Scrum

Over het algemeen geldt dus: wil je je kansen op de arbeidsmarkt vergroten door middel van Scrum kennis? Of wil je aantonen dat je over voldoende Scrum kennis beschikt? Ga dat officiële certificaat behalen!

Welke scrum certificering moet ik kiezen

Voorbereiden op het Scrum examen van Scrum.org

Hoe kan je je het beste voorbereiden op de Scrum.org examenvragen?

 1. Bestudeer de Engelstalige Scrum Guide goed. Hier is het examen namelijk op gebaseerd. Let op: omdat Scrum oorspronkelijk vanuit de IT komt, zullen in sommige vragen IT-termen naar voren komen. Wees hierop voorbereid!
 2. Verdiep je niet alleen in de Scrum Guide: lees ook andere artikelen. Scrum.org heeft zelf een pagina met artikelen en boeken die je zou kunnen lezen ter voorbereiding op het Scrum examen.
 3. Volg een Scrum Master of Product Owner training. Hoewel het niet verplicht is, wordt dit wel sterk aangeraden. De Scrum Guide is nogal kort en legt niet alle begrippen even duidelijk uit. In de training wordt uitleg inclusief praktijkvoorbeelden gegeven. Tevens is er de gelegenheid om vragen te stellen, en je gaat zelf met een (fictief) project aan de gang.
 4. Maak het oefenexamen via Scrum.org.

Scrum Master oefenexamen Agile Scrum Group

Agile Scrum Group heeft een Scrum Master oefenexamen gemaakt om jouw Scrum Master kennis te testen. De Product Owner variant volgt snel.

Vragen?

Meer weten over de trainingen van Agile Scrum Group? Of heb je na het lezen nog vragen over certificering? Neem gerust contact met ons op!

Ook interessant:

Volg ons op LinkedIn (we delen onze blogs met je)

Over de auteur: Bas Kooijman

Met zijn creatieve geest weet Bas groepen in beweging te krijgen. Hij maakt het liefst gebruik van niet-alledaagse methoden om medewerkers te inspireren. Bas houdt de nieuwste technieken in de gaten, naast Agile, Zelforganisatie zijn er zoveel meer interessante methodes. Houd zijn blogs in de gaten om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen.

LINKEDIN
Follow by Email
Schrijf je in om om de week de nieuwste Agile inzichten te ontvangen