slim
samen
werken

Alle Agile certificeringen op een rij

Als je je wilt certificeren op het gebied van Agile, dan heb je vast gehoord van Scrum.org, Scrum Alliance of misschien wel de IIABC? Maar er zijn wereldwijd nog veel meer certificeringen op het gebied van Agile en Scrum. Welke er allemaal wel niet zijn, dat lees je hieronder. We bespreken kort de inhoud van de certificering, het examen en de bijbehorende kosten. Op basis hiervan kan jij nog veel beter kiezen, welke certificering het meest past bij jou. We maken hierbij onderscheid of je je wilt certificeren als Scrum Master, Product Owner of misschien een andere specifieke Agile vaardigheid (Agile coaching, Agile HR) wilt aantonen.

  • APMG International
  • Internationaal Consortium for Agile (ICAgile)
  • International Institute for Agile Business Certification (IIABC)
  • Project Management Institute (PMI)
  • Scrum Alliance
  • Scrum.org

APMG International

APMG is een bekende wereldwijde speler op het gebied van allerhande certificeringen. Samen met het Agile Business Consortium hebben zij hun eigen Agile Projectmanagement AgilePM Foundation en Practitioner ontwikkeld. Met deze certificering toon jij als projectmanager jouw basiskennis over Agile werken aan. Je laat ook zien dat je de verschillen begrijpt tussen het ‘traditionele’ projectmanagement en de Agile versie hiervan. Er wordt echter geen specifieke methode zoals Scrum gebruikt.

Examens in het Nederlands: Ja
Verplichte herregistratie van certificering: Ja (jaarlijks)
Kosten: alleen in combinatie met training

ICAGile

Het International Consortium for Agile is een internationaal certificerings- en accreditatie (van trainingen) instituut. Hun certificeringen zijn zowel gericht op IT als non-IT. Zij bieden een breed scala aan certificeringen aan: bijvoorbeeld specifiek gericht op Agile marketing, Agile engineering of Agile business. Geografisch richten zij zich niet op de Nederlandse markt. Alleen via Engelse of Franse trainingsbureaus kan een training en vervolgens een examen worden gedaan.

Examens in het Nederlands: Nee
Verplichte herregistratie van certificering: Nee
Kosten: alleen in combinatie met training

IIABC

Het International Institute for Agile Business Certification is de enige certificering in dit rijtje welke zich enkel en alleen op Agile in een non-IT omgeving richt. Je kan hier jezelf certificeren op 3 verschillende niveaus: Foundation, Advanced en Expert. Binnen het Advanced niveau vind je een certificering voor Scrum Masters én een aparte voor Product Owners. IIABC.org is een initiatief van Agile Scrum Group.

Examens in het Nederlands: Ja
Verplichte herregistratie van certificering: Nee
Kosten: 49 euro (Foundation), 149 euro (Advanced)

Project Management Institute

Het Project Management Institute, kortweg PMI genoemd heeft een eigen Agile certificering ontwikkeld: Agile Certified Practitioner (PMI-ACP). Op basis van een multiple-choice test van 120 vragen kan je je kennis op Agile gebied testen. PMI zegt zichzelf te onderscheiden doordat zij praktische vaardigheden testen. Dit blijft echter lastig door middel van online meerkeuze vragen. Op basis van praktijkervaring die je moet kunnen aantonen, dien je jouw certificering iedere 3 jaar te laten vernieuwen.

Examens in het Nederlands: Nee
Verplichte herregistratie van certificering: Ja (3-jaarlijks)
Kosten: 450 euro (voor niet-leden)

Scrum certificering

Scrum Alliance

Vooral in de Verenigde Staten, waar zij vandaan komen, is Scrum Alliance een bekende certificeringsinstelling. Opgericht door de twee ‘bedenkers’ van Scrum, is het één van de grootste aanbieders van Agile certificeringen wereldwijd. Je kan je hier zowel als professional en als trainer laten certificeren. De meeste bekende certificering zijn de: Certified ScrumMaster (CSM) en de Certified Scrum Product Owner (CSPO). Je volgt een training via één van de geaccrediteerde trainingsbureaus. Via hen doe je ook het examen.

Examens in het Nederlands: Nee
Verplichte herregistratie van certificering: Ja (2-jaarlijks)
Kosten: alleen in combinatie met training

scrum examen

Scrum.org

Je zou bijna kunnen zeggen dat Scrum.org het broertje is van Scrum Alliance. Toen de twee oprichters van Scrum.org ruzie kregen, ging de een verder met Scrum.org en de andere startte Scrum Alliance. Het verschil is dat Scrum.org wat bekender is in Nederland. Wat best vreemd is, aangezien zij ook geen examens in het Nederlands aanbieden. Wel hoef je bij Scrum.org geen periodieke herregistratie te doen van je certificering. Het examen is ook hier een multiple-choice versie.

Examens in het Nederlands: Nee
Verplichte herregistratie van certificering: Nee
Kosten: 125 euro (Scrum Master), 175 euro (Product Owner)

Benieuwd naar de mogelijkheden in een Scrum training met certificering? Bekijk ons trainingsaanbod.

Ook interessant:

Volg ons op LinkedIn (we delen onze blogs met je)

Over de auteur: Bas Kooijman

Met zijn creatieve geest weet Bas groepen in beweging te krijgen. Hij maakt het liefst gebruik van niet-alledaagse methoden om medewerkers te inspireren. Bas houdt de nieuwste technieken in de gaten, naast Agile, Zelforganisatie zijn er zoveel meer interessante methodes. Houd zijn blogs in de gaten om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen.