samen
werken
Wat zijn Agile teams? Dit zijn 7 kenmerken
Om de vraag wat Agile teams zijn goed te beantwoorden, is het belangrijk om te starten bij de noodzaak voor Agile werken. Agile werken is gericht op het leveren van maximale waarde aan klanten, zowel intern als extern en vraagt om een hoge mate van wendbaarheid. Agile teams zijn daarom ingericht om snel te kunnen reageren op veranderingen en effectief in te spelen op nieuwe inzichten. In dit artikel bespreken we dus wat Agile teams zijn en wat de teams kenmerken die daadwerkelijk klantwaarde leveren.
Wat is een Agile team?
Agile teams kenmerken zich doordat ze zich hebben gecommitteerd om Agile te werken, dit betekent dat ze het werk zo inrichten dat ze leven naar de 4 Agile waardes en 12 agile principes zoals beschreven in het Agile Manifesto. Het doel van het Agile team is altijd om zo veel mogelijk waarde te leveren voor de klant, dit doen ze onder andere door wendbaar te zijn, vandaar het woord Agile wat een vertaling is voor wendbaar. Als team zijn er verschillende raamwerken om Agile mee te werken, doorgaans zijn Scrum, Kanban en SAFe het meest gebruikt.
Wat heeft een team nodig om waarde te kunnen leveren?
1. Inzicht in behoeftes
Om waarde te leveren is inzicht nodig in de behoeften van de klant en de mogelijkheden om deze behoeften te vertalen naar oplossingen. Om hier maximaal invulling aan te geven, is het belangrijk om rollen en verantwoordelijkheden op te splitsen naar het ‘wat’ en het ‘hoe’. Hiermee zorg je dat er een zuiver begrip van de behoeften van de klant ontstaat zonder dat dit wordt beïnvloed door de mogelijke oplossingen die er zijn. Met de behoefte van de klant helder in beeld, kunnen degenen die het ‘hoe’ opleveren bepalen wat de best passende oplossing is.
2. Verschillende perspectieven
Om te bepalen welke oplossing het beste past, is een benadering vanuit verschillende gezichtspunten van groot belang. Dat betekent dat de oplossing bij voorkeur door een team wordt bepaald en niet door een individu. De benadering vanuit een team geeft namelijk de mogelijkheid om vanuit verschillende gezichtspunten (kennis en vaardigheden) naar de behoefte van de klant te kijken en op basis daarvan de beste oplossing te bepalen. Dit betekent dat een multidisciplinair team de klant beter kan bedienen dan een niet-multidisciplinair team.
Wat heeft een team nodig om wendbaar te kunnen zijn?
3. Mandaat voor het team
Zoals hierboven aangegeven is wendbaarheid een belangrijke reden om Agile te willen werken. Wat betekent dit voor een Agile team? Een factor die grote impact heeft op de wendbaarheid van een team is de mate waarin zij zelf beslissingen mogen nemen. Zelf beslissingen nemen betekent dat er mandaat is overgedragen vanuit de organisatie aan het team. Het betekent ook dat er voldoende kennis en vaardigheden aanwezig zijn om afgewogen beslissingen te kunnen nemen. Het team moet klaar zijn om het mandaat op te kunnen pakken, met andere woorden: zij zijn zelfsturend.
4. Multidiscipinaire teams
Hoe wendbaar een team is wordt mede bepaald door de mate waarin het team afhankelijk is van derden voor de uitvoering van het werk. Hoe diverser de kennis, vaardigheden en competenties binnen het team, hoe minder afhankelijk van derden. Hier komt de noodzaak voor multidisciplinaire teams duidelijk naar voren.
5. Een ideale teamomvang
Wat verder invloed heeft op de wendbaarheid van een team, is de omvang. Een klein team bereikt sneller consensus over een nieuw te nemen route dan een groot team. Simpelweg doordat er minder mensen zijn om mee af te stemmen. In de praktijk blijkt een team van ongeveer 10 personen de ideale teamomvang; niet te groot waardoor communicatie minder efficiënt en effectief is en voldoende groot om invulling te geven aan de behoefte aan diversiteit.
6. Korte cycli
Het werken in korte cycli gecombineerd met het continue valideren van de geleverde oplossing, is een belangrijke randvoorwaarde om wendbaar te kunnen zijn. Hiermee wordt vroegtijdig duidelijk of een oplossing wel of niet werkt, zodat in een vroeg stadium van ontwikkeling, conclusies getrokken kunnen worden over het vervolg. Indien nodig wordt dan een nieuwe route ingeslagen.
7. Transparantie
Een laatste belangrijk kenmerk van een team dat waarde levert, is ‘transparantie’. Dit kenmerk is van belang zodat iedereen weet waar het team mee bezig is en op welke manier eenieder bijdraagt aan het behalen van het beoogde doel. Deze duidelijkheid voorkomt onnodig overleg, voorkomt dat dingen dubbel worden gedaan en voorkomt aannames. Dit alles komt de snelheid van handelen ten goede en daarmee ook de wendbaarheid van een team. Het heeft ook nog een belangrijk ander gevolg: het bouwt aan meer vertrouwen in het team. Dit zorgt voor een betere samenwerking wat een positief effect heeft op de effectiviteit van het team en indirect de wendbaarheid ten goede komt.
Conclusie
In conclusie zijn Agile teams gecommiteerd aan de Agile waarden en principes. De focus ligt op klantwaarde en wendbaarheid en samenwerking op basis van het voorgaande kunnen we de volgende kenmerken vaststellen voor een Agile Team dat klantwaarde levert:
- Het is zelfsturend;
- Het is uitgerust met alle benodigde kennis, vaardigheden en competenties om waarde te kunnen leveren, lees: multidisciplinair;
- Rollen/verantwoordelijkheden binnen het team zijn zodanig georganiseerd dat een gezonde scheiding wordt gewaarborgd tussen het ‘wat’ en het ‘hoe’;
- Het heeft een omvang van ongeveer 10 personen;
- Het levert producten/diensten in korte cycli op;
- Alles wat het team doet gebeurt in volledige transparantie.
Zoals je ziet benadrukt dit blog niet de Agile werkmethoden (zoals Scrum of Kanban). Het toepassen van dergelijke methoden en frameworks helpt om Agile te werken maar het is slechts een hulpmiddel. Wat dat betreft is het wel of niet toepassen dan ook niet bepalend of er sprake is van een ‘Agile team’. M.a.w. het ‘being Agile’ is bepalend en niet het ‘doing Agile’.
Dan blijft nog de laatste vraag over; is een Agile team altijd multidisciplinair? Het antwoord is wat mij betreft ‘ja’. Alleen al het feit dat in deze blog zo vaak is gesproken over multidisciplinaire teams lijkt mij voldoende onderbouwing voor dit antwoord!
Heb jij dit artikel gelezen maar heb je nog vragen rondom Agile werken? Neem dan contact op via 020 2614 195 of info@agilescrumgroup.nl en we helpen je graag verder.