slim
samen
werken

Scrum Master ondersteunt door Situationeel Leiderschap

Situationeel Leiderschap Model gebruik

Situationeel leiderschap model uitgelegd

Situationeel leiderschap is een theorie over leiderschap die stelt dat er geen ideale leiderschapsstijl bestaat, maar dat je je stijl op elke specifieke situatie zou moeten toespitsen. De leiderschapsstijl die je als Scrum Master kiest, is afhankelijk van het ontwikkelingsniveau van het Scrumteam en de situatie. We beginnen met een overzicht van verschillende mogelijke leiderschapsstijlen. Vervolgens worden vier ontwikkelingsniveaus van leden uit het Scrumteam gegeven, en ten slotte koppelen we de ontwikkelingsniveaus aan de meest geschikte leiderschapsstijl.

Als Scrum Master ben je verantwoordelijk om de ‘Scrummotor’ op gang te krijgen. In de weg naar een goede samenwerking heeft een Scrumteam een leider nodig. In de literatuur onderscheidt men twee dimensies in leiderschapsstijlen. Ten eerste kan een leider een hoge of lage mate van directief gedrag laten zien. De tweede dimensie is de mate van relatiegerichtheid van een leider. De mix van relatiegerichtheid en directief gedrag zijn bepalend voor de leiderschapsstijl:

Leiderschapsstijlen

  • Een instruerend leider vertoont sterk directief gedrag en is niet relatiegericht. Deze leiders geven instructies en controleren de voortgang nauwgezet.
  • Een begeleidend leider vertoont sterk directief gedrag en is tevens relatiegericht. Ook deze leider laat in detail zien wat je moet doen en houdt toezicht. Deze leider betrekt je echter meer in beslissingen en luistert naar suggesties.
  • Een ondersteunend leider is niet directief en wel relatiegericht. Dat merk je aan een luisterend oor, motiverende woorden en ondersteuning waar nodig.
  • Een delegerend leider is niet directief en niet relatiegericht. Kenmerkend zijn situaties waarin de leider de volledige verantwoordelijkheid overdraagt aan medewerkers.
Alle bovengenoemde leiderschapsstijlen hebben voor- en nadelen. Een goede Scrum Master kan wisselen tussen deze stijlen, afhankelijk van het ontwikkelingsniveau van medewerkers of de situatie. Om de juiste stijl te kiezen is het van belang om onderscheid te kunnen maken in de onderstaande ontwikkelingsniveaus, die bepaald worden door de bekwaamheid en betrokkenheid van medewerkers binnen Scrum.

Ontwikkelingsniveau's Scrum

Ook interessant:

Wil je nóg meer leren over Scrum? Misschien is een scrum training dan iets voor jou.

Vind je dit artikel interessant?

Volg ons op LinkedIn (we delen onze blogs met je)

Over de auteur: Rik van der Wardt

Rik is Agile Coach met specialisatie op innovatie en zelforganisatie. Zijn expertise ligt op het ontwikkelen van teams die zelf verantwoordelijkheid nemen voor hun werk en tot waardevolle vernieuwing komen. Dit doet hij door het inzetten van elementen uit het Agile gedachtegoed, het aanspreken van intrinsieke drive, een dosis gezond verstand en aanstekelijk enthousiasme.