samen
werken
Hoe krijg ik mijn collega’s enthousiast over Agile werken?
Vaak is het demotiverend als je zelf aan de slag wilt met ‘Agile werken‘, maar je omgeving is minder enthousiast of traag in het transformatieproces. Hoe ga je hiermee om en hoe zorg je ervoor dat je het voordeel van Agile werken kan overbrengen aan je collega’s? Met de volgende 5 tips wil ik je een stapje verder helpen om je medewerkers te inspireren en te motiveren om Agile te werken.
1. Verandering begint bij jezelf
Verandering begint bij jezelf en is het belangrijk om problemen en conflicten met een open mindset te benaderen. Door collega’s te ondersteunen vanuit een dienende rol en ze duidelijk uit te leggen waarom je bepaalde zaken anders wilt doen, kun je ze meenemen in het grotere geheel. Op deze manier leer je stapsgewijs andere medewerkers aan wat de voordelen zijn van Agile werken. Let hierbij op dat je niet het werk van je collega’s overneemt, maar dat je met behulp van coaching ervoor zorgt dat nieuwe inzichten en oplossing ontstaan. Op deze manier beginnen teamleden elkaar zelfstandig te ondersteunen en worden problemen in teamverband samen opgepakt. Om de mindset van anderen te veranderen moet het goede voorbeeld worden gegeven. Om het goede voorbeeld te geven moet de mindset van jezelf ook al zijn veranderd. Vergeet hierbij niet dat het veel tijd en energie vereist om verandering teweeg te brengen. Begin daarom met dagelijkse afspraken op het gebied van samenwerken en communicatie.
2. Start klein en schaal daarna pas op
Goed nieuws! Je hoeft niet meteen met complexe raamwerken zoals Scrum, Nexus of Spotify aan de slag te gaan om Agile te werken. Voor dergelijke raamwerken heb je een grondige basiskennis nodig en in de meeste gevallen is de juiste expertise nog niet beschikbaar. Het is om die reden effectiever om eerst aandacht te besteden aan transparante communicatie door samen met het team concrete afspraken en doelen te formuleren. Maak bijvoorbeeld gebruik van Kanban om jullie processen te visualiseren en in combinatie met een Daily Scrum kunnen jullie op dagelijkse basis in kaart brengen waar bepaalde taken in de workflow blijven hangen. Op deze manier wordt het duidelijk welke collega’s bij welke taak hulp kunnen gebruiken.
Start in het begin met kleine experimenten en bouw steeds verder uit. Dit werkt veel efficiënter, omdat je team zo de tijd krijgt om zich mee te ontwikkelen, waardoor de kloof tussen het oude en nieuwe werken kleiner blijft. Focus daarbij vooral op zaken die binnen je cirkel van invloed zijn en waar je dus effectief iets aan kunt veranderen. Op termijn zal steeds duidelijker worden wat de volgende stappen in de transformatie zijn.
3. Omring je met gelijkgestemden
Verspil niet teveel energie aan mensen in je directe omgeving die geen behoefte hebben om workflows te optimaliseren. Omring je in plaats daarvan met mensen die begrijpen waar je mee bezig bent. Het is bewezen dat je jezelf veel sneller ontwikkelt wanneer je kennis kunt uitwisselen. Personen die zich al verder in soortgelijke transformaties verkeren, begrijpen beter tegen welke problemen je aanloopt en kunnen je verder helpen met voorbeelden uit eigen ervaringen. Idealiter wordt je zo gecoacht dat je zelf nieuwe inzichten krijgt en tot een oplossing voor je eigen probleem komt. Ken je echter niemand die je verder kan helpen? Raadpleeg dan informatie uit boeken en/of online blogs, hiermee kun je jezelf verdiepen in de Agile raamwerken en zorgt het voor nieuwe invalshoeken en inspiratie.
4. Durf fouten te maken
Ongetwijfeld de meest belangrijke tip: durf fouten te maken. Iedereen gaat wel eens de fout in, het is menselijk, maar hoe je ermee omgaat kan ervoor zorgen dat er groei of verspilling ontstaat. Een fout biedt namelijk de kans om stil te staan bij het proces, bewust te worden van het probleem en te leren om fouten in de toekomst te voorkomen. De reflectie op fouten kan op deze manier leiden tot waardevolle innovaties. Met Agile werken is er ruimte om fouten te maken.
Echter, wordt er nog vaak gekozen voor zekerheid, terwijl achteraf blijkt dat een risico nemen zorgt voor een beter resultaat. Kom dus uit je comfort-zone en experimenteer. Blijf vragen stellen, neem niet alles aan als waarheid, pas aan waar nodig is en ga opnieuw aan de slag om maximale waarde voor je klant op te leveren.
5. Blijf jezelf ontwikkelen
Blijf jezelf, je team en omgeving continu bijscholen. Persoonlijke ontwikkeling draagt bij tot persoonlijk geluk. In onze huidige gedigitaliseerde samenleving wordt het steeds belangrijker om mee te gaan met nieuwe technieken. Blijf dus niet bij de pakken neerzitten wanneer er zich problemen voordoen, maar ga samen op zoek naar oplossingen. En héél belangrijk, vier overwinningen met je team. We staan vaak stil bij de zaken die fout lopen, maar genieten veel te weinig wanneer we iets tot een goed einde brengen. Lukt het niet om bepaalde problemen samen op te lossen? Doe dan (tijdelijk) beroep op de expertise van een Scrum Master of Agile Coach, om inzichten te verkrijgen tijdens de coach sessies.
Scrum Master of Agile Coach nodig?
Wij hebben altijd een ervaren Scrum Master of Agile Coach beschikbaar. Neem contact op om een kennismaking in te plannen met een van onze Agile Coaches. Je kunt ons bereiken op 020 2614 195 of via info@agilescrumgroup.nl.
Ook interessant:
Vind je dit artikel interessant?
Volg ons op LinkedIn (we delen onze blogs met je)