samen
werken
Scrum Master vacature: solliciteren in 7 stappen
Scrum Master is momenteel een van de meest gewilde vacatures, maar hoe bemachtig je deze functie? In deze blog worden 7 stappen besproken die kunnen helpen om je eerste baan als Scrum Master binnen te slepen zonder het hebben van relevante ervaring.
Zie hier onze openstaande vacatures
Stap 1: Verbeter je CV
Je hebt nog geen echte Scrum Master-ervaring, maar je hebt misschien wel een aan Scrum- of Agile gerelateerde ervaring. Markeer deze op je CV of LinkedIn-profiel, zodat het er in ieder geval uitspringt. Maakte je bijvoorbeeld eerder al eens deel uit van een team dat dagelijkse Stand Ups deed? In zo’n geval zou je bijvoorbeeld kunnen beschrijven dat je Daily Scrums hebt uitgevoerd. Ook als het destijds niet officieel onder de noemer Scrum of Agile viel, helpt het bij de invulling van je rol als Scrum Master.
Stap 2: Zoek naar vacatures bij huidige werkgever
In veel gevallen is een uitstekende stap het vinden van mogelijkheden om ten minste kleine delen van Agile te oefenen bij een huidige werkgever. Ook als Scrum misschien niet past binnen je huidige organisatie, project of team kun je kijken of je elementen kunt toepassen. Kijk bijvoorbeeld of een van de volgende acties waarde kan toevoegen in jullie werkomgeving:
- Introduceer het idee om in iteraties of in sprints te gaan werken.
- Begin met Daily Scrums
- Demonstreer periodiek een werkend (deel) product aan de stakeholders (betrek je stakeholders consequent in het proces)
- Start met periodieke vergaderingen met als doel manieren te vinden om de samenwerking binnen jullie team te verbeteren.
- Maak het werk transparant door het gebruik van een bord Kanban, (taken board, Scrum board) in jullie werkomgeving.
- Rapporteer periodiek over de voortgang met behulp van Agile benaderingen zoals burndown-grafieken
Stap 3: Zoek naar vacatures als vrijwilliger
Als je geen mogelijkheden kunt vinden om kleine stukjes Agile binnen je huidige werkgever te introduceren, overweeg dan om vrijwilligerswerk te doen. Dit kan een regionale, nationale of internationale non-profit organisatie zijn of zelfs al op school van je kinderen, het jeugdteam of de kerk. Wees creatief, ook in jouw omgeving zijn er genoeg mogelijkheden om ervaring op te doen.
Stap 4: Behaal je certificaat
Hoewel ik gecertificeerde Scrum Master-cursussen geef, beschouw ik die certificeringen niet als bewijs van het vermogen om het werk van Scrum Master te kunnen doen. Al worden onze trainingen hooggewaardeerd, een tweedaagse cursus kan niet genoeg zijn om alles te leren wat nodig is om het werk te doen. Wat het wél doet is je voorzien van een goeie dosis basiskennis en een toolkist die voldoende gevuld is om te beginnen als Scrum Master. Het verdienen van een certificaat die wordt erkend, duidt op twee dingen: een bepaald basisniveau van kennis en, nog belangrijker, een bereidheid om te leren en in jezelf te investeren. Als je een Scrum-certificering wilt behalen, zorg er dan voor dat je die behaalt bij bijvoorbeeld Scrum.org (PSM) of IIABC (Advanced – Facilitating the process). IIABC is een initiatief van Agile Scrum Group en richt zich op het certificeren van Agile werken in non-IT omgevingen.
Stap 5: Weet dat de meeste CV’s worden gescreend
Om een baan als Scrum Master te vinden, moet je ervoor zorgen dat je CV wordt gelezen. De meeste werkgevers gebruiken tegenwoordig software om applicaties te screenen. Om voorbij die filters te komen, wil je zorgen dat hun meest voor de hand liggende zoekwoorden in ieder geval in je CV zijn opgenomen. Als je bijvoorbeeld solliciteert op een “Scrum Master” – positie, moet je ervoor zorgen dat je CV de zinnen “Scrum Master” maar ook “ScrumMaster” bevat, zowel met als zonder spatie, zodat u de kansen maximaliseert om een screeningssysteem te passeren dat slechts één bevat van die woorden.
Dit lijkt onzorgvuldig, maar als het je helpt om door de screening te komen is het misschien toch de moeite waard. Nu kan ik me voorstellen dat je graag een clean CV hebt en dit soort ‘onzorgvuldigheid’ liever vermeid. Je kan dit oplossen door de verschillende varianten van deze term ergens op je CV terug te laten komen, en de tekst dezelfde kleur als de achtergrond te geven. Op deze manier is de tekst niet zichtbaar voor de lezer, maar wel voor de software.
Stap 6: Netwerken, netwerken & nog meer netwerken
Ik kan dit dan ook niet genoeg benadrukken, netwerken is echt het aller beste wat je kunt doen als je opzoek bent naar een nieuwe functie. Reken er maar op dat er ruim wordt gereageerd op de online Scrum Master vacatures en dat de concurrentie gigantisch is. Alle bovenstaande trucjes helpen je erbij om jezelf zichtbaar te maken tussen de grote stapel CV’s op het bureau van de betreffende manager, maar niets is beter dan een andere ingang bij een bedrijf te vinden en je concurrentie in een adem voorbij te schieten. Deze andere route naar je nieuwe baan als Scrum Master vereist een goede dosis geluk – op het juiste moment en op de juiste plaats zijn.
Het goede nieuws is dat je dat beetje geluk ook in eigen hand hebt: Ga naar buiten! Er worden momenteel ontzettend veel (gratis) Scrum & Agile bijeenkomsten georganiseerd en die mag je vanaf vandaag niet meer aan je neus voorbij laten gaan. Ga opzoek naar je lokale Agile of Scrum bijeenkomst via platformen zoals Meetup en Eventbrite. Maar, minstens zo belangrijk, neem deel aan bijeenkomsten van andere groepen waarvan de leden kunnen werken bij het type bedrijf waar je lid van wilt worden.
Stap 7: Heb geduld
Dit is misschien wel het beste advies wat ik je kan geven: Heb geduld. De zeven bovenstaande tips zullen je zeker helpen je kansen om je Scrum Master positie te vergroten. Echter zal het verschuiven van je carrière in een nieuwe richting waarschijnlijk langer duren dan het vinden van dezelfde functie in een andere organisatie. Wees dus volhardend en vertrouw in jezelf. Het kan even duren.
Ook interessant:
• De Sprint Backlog: alles wat je moet weten (+ een template)
• Wat is het verschil tussen een Scrum Master en een projectleider?
• De evolutie van een Scrum Master
Wil je nóg meer leren over Scrum? Misschien is een scrum training dan iets voor jou.
Vind je dit artikel interessant?
Volg ons op LinkedIn (we delen onze blogs met je)