samen
werken
Teal werken, wat is dat nu weer?
Een oud-McKinsyaan (Frederic Laloux) heeft in 2014 al het begrip Teal werken geïntroduceerd met het boek Reinventing organisations. Teal is eigenlijk een vorm van zelfsturing en is gebaseerd op 3 principes:
- Wholeness
- Zelfsturing
- Evolutie
Wholeness
Dit principe zegt eigenlijk dat in een Teal organisatie iedereen ertoe doet. De specifieke eigenschappen en vaardigheden van iedere medewerker vormen een waardevolle bijdrage voor een organisatie. Uitgangspunt is dat iedereen gemotiveerd is om ook een bijdrage te willen leveren en zijn of haar krachten ten volste wil benutten. Laloux noemt dit “Wholeness”.
Zelfsturing
Het laatste punt over het ten volle benutten van eigenschappen en de individuele bereidheid te willen leren en beter te worden is de basis van effectieve zelfsturing. Op een collectief niveau is het van belang dat er duidelijkheid is over wie welke taken op zich neemt en welke rollen worden vervuld. Het is een misvatting dat er bij zelfsturing geen sprake meer is van aansturing & coördinatie. Denk hierbij aan de rol die een Scrum Master vervuld, hij of zij helpt een groep om bepaalde structuren te volgen. Hierbij is het van belang dat een rol als deze vaak wordt gewisseld. Anders krijgt deze persoon alsnog een leidinggevende rol.
Evolutie
Bij een Teal organisatie, wordt deze gezien als een levend organisme met een eigen weg die het aflegt. Het is een zelflerende organisatie welke zich continue aanpast en geen vooraf te voorspellen weg aflegt. Bekende organisaties die werken volgens de principes van een Teal organisatie zijn: het kledingmerk Patagonia en het Nederlandse buurtzorg. Ook telecomaanbieder Voys (wij nemen onze telefoondiensten bij hen af), werken volgens de principes van Holacracy en Teal.
Holacracy & Teal: overeenkomsten en verschillen
Alhoewel beide vormen gebaseerd zijn op het principe van zelfsturing. Zijn er best wat verschillen tussen Teal en Holacracy. In Holacracy bepaal je gezamenlijk de rollen en verantwoordelijkheden. Bij Teal kan eigenlijk iedereen in de organisatie beslissingen nemen. Dit moet wel volgens het adviesprincipe gaan. Dit houdt in dat je met personen in de organisatie moet praten die meer weten van het probleem dan jij óf op wie de beslissing invloed zal hebben. Zolang je dit principe volgt mag je zelf de eindbeslissing nemen (en tegen het advies van anderen in te gaan). De enige reden van ontslag is dan ook het niet volgen van het adviesprincipe.
Wil je meer weten over zelfsturen en zelforganisatie? Download dan hierboven de whitepaper over Holacracy.