slim
samen
werken

Blog – een Dag uit het Leven als Agile Coach

Agile coach, dat ben ik. Althans, dat staat er op mijn LinkedIn profiel en visitekaartje. En in die rol word ik ook ingezet bij klanten. Maar wat is dat nou een Agile coach? En hoe ziet een dag van een Agile coach eruit? In deze blog neem ik je mee in een kijkje achter de schermen en een kijkje in mijn hoofd. Zo krijg je gelijk een beetje antwoord op de vraag wat een Agile coach is.

Mijn werk als Agile coach bestaat op hoofdlijnen uit:

 • Opleiden/ training geven
 • Meekijken
 • Mening geven
 • Hard op mijn tong bijten om niet mijn mening te geven
 • De juiste tool voor de gevraagde situatie inzetten
 • Coachen
 • Meelopen (met de voeten in de klei)
 • Jasje aan, jasje uit: schakelen met werkvloer en management
 • Creatief zijn
 • Patronen doorbreken
 • Fouten maken

Blog Ivar

Competenties van een Agile Coach

Als Agile coach werk ik voornamelijk voor organisaties die ‘iets’ met Agile werken willen doen. Dat ‘iets’ kan zijn het verzorgen van een training op het gebied van Agile werken, het coachen van een Scrum of Kanban team, het uitleggen van een tool, het implementeren van portfolio of het begeleiden van een (Agile) transformatie. Grofweg zijn er drie aandachtsgebieden waar ik mij als Agile coach in moet blijven bekwamen om deze klantbehoeften te vervullen, te weten consultancy (verandermanagement), training en coaching. Zeker bij een transformatie wordt van mij een combinatie tussen deze drie facetten gevraagd.

Van werkvloer tot directie

Die drie aandachtsgebieden maken mijn werk ontzettend divers. Het is erg leuk door de afwisseling en voornamelijk ook erg spannend, omdat ik lang niet altijd weet hoe mijn dag gaat verlopen en ik dus niet altijd weet wat er van mij verwacht wordt. De situaties en vraagstukken zijn erg uiteenlopend en ook de mensen (met verschillende achtergronden en gedragsstijlen) waar ik mee samenwerk. Als Agile coach laveer ik tussen alle niveaus binnen een organisatie; van werkvloer tot directie. Dat vraagt ook om constant te schakelen tussen strategische onderwerpen en operationele onderwerpen. En daarmee ook het bewaken van de integraliteit. Dit alles maakt dat mijn dagen niet geheel te plannen zijn en ik mij dus ook niet op alles voor kan bereiden en daarmee moet vertrouwen op mijn intuïtie, kennis (van Lean en Agile, kennis van mensen, kennis van modellen), aanpassingsvermogen en creativiteit.

Welke houding neem ik aan?

Naast de drie aandachtsgebieden en de diversiteit aan vraagstukken en situaties waar ik mee te maken krijg, is er nog een belangrijk aspect wat mijn dagen zo interessant maakt, namelijk de houding die ik per situatie in moet nemen. Iets wat de meeste coaches wel zullen herkennen. Want soms vraagt de situatie om uitleg/ training, soms zal ik een beroep doen op de kwaliteit en het zelf organiserend vermogen van een team en soms wordt van mij een concreet antwoord verwacht. Niet iedere klant is namelijk blij met, en ook gebaat bij, een antwoord van mij in de trant van: ‘Wat denk je er zelf van?’ of ‘Het gaat erom wat jij belangrijk vindt’. Soms moeten er ook gewoon zaken geregeld worden en dat betekent dus ook antwoorden geven in plaats van vragen stellen. Ik heb eens geleerd dat een manager drie petten heeft, die van coach, manager en leider. Dat past mijns inziens ook goed bij mijn rol als Agile coach en de keuzes die ik maak in de houding die ik aanneem.

Een nieuwe mindset

Als Agile coach gaat het wat mij betreft vooral om het veranderen van een mindset en het daarbij horende gedrag; een andere kijk op samenwerken met klanten, collega’s en stakeholders. En dat betekent vaak dat ik patronen moet doorbreken. Een greep van de zaken die ik vaak tegenkom en waar ik mee aan de slag moet/ mag, zijn:

 • Controle vanuit management (leren loslaten en verantwoordelijkheid bij de mensen beleggen)
 • Het niet faciliteren van de werkvloer voor projecten/ verbeterinitiatieven (stel mensen in staat)
 • Weerstand tegen de veranderingen (visie communiceren)
 • Individuele belangen (ombuigen in teambelangen)
 • Aannames doen (in plaats van echt luisteren en begrijpen van de klant)

En daarnaast speelt mijn eigen onzekerheid ook nog een belangrijke rol in mijn dagelijkse werk. Want door de diversiteit aan aandachtsgebieden, mensen en vraagstukken, komt het ook voor dat ik een verkeerde stijl hanteer in een situatie. Of dat ik geen klik heb met iemand, geen inzicht krijg in de ijsberg die onder de waterlijn ligt, geen antwoord weet op de vraag, de juiste tool niet weet/ ken, niet overal tegelijk kan zijn, niet concreet kan maken aan het management wat ik nou eigenlijk doe op een dag, oogkleppen krijg, te kritisch ben… etc. Ik moet dus leren vertrouwen op mijn kwaliteiten en heel goed mijn ‘minder goed ontwikkelde kanten’ leren kennen.

De rugzak van een Agile coach moet dus goed gevuld zijn en moet continu worden verrijkt. Ik voel me soms net een duizendpoot en heb het gevoel dat ik me op meerdere punten nog verder moet (blijven) ontwikkelen. Omdat de opdrachten daar om vragen en ook omdat het Agile landschap met raamwerken en tools continu in beweging is. Het coachen van een team is natuurlijk een vak op zich. Evenals het geven van trainingen. Feitelijk ben ik meerdere functies in een. Dat multidisciplinaire past weer erg goed in de Agile mindset, alleen zal ik wel keuzes moeten maken in de vakgebieden waarin ik mezelf wil bekwamen. Want ook prioriteren en keuzes maken, is een belangrijk onderdeel van die Agile mindset.

Wat de rol van Agile coach zo leuk maakt voor mij, is dat bij iedere organisatie de vraag van de klant anders is en ook de omgeving waarin ik mij bevind en daarmee ook dus de invulling van de rol van Agile coach ook steeds anders is.

Wie ik ben? Ik ben gewoon Ivar (https://agilescrumgroup.nl/) en vind het leuk om mensen, teams en organisaties een stapje verder te helpen. En daar komt naast kennis ook een praktische kijk en heel veel gezond boerenverstand bij kijken.

Wil je meer weten over effectief samenwerken? Volg dan een van onze trainingen of neem eens contact met ons op om vrijblijvend telefonisch kennis te maken met een van onze ervaren Agile trainers & coaches. We beantwoorden je vragen graag, bel 020 2614 195.

Ook interessant:

Vind je dit artikel interessant?

Volg ons op LinkedIn (we delen onze blogs met je)

Over de auteur: Ivar Rameijs

Graag maak ik filosofieën zoals Agile en Lean voor iedereen begrijpelijk en toepasbaar. Met veel energie, enthousiasme en een beetje theater werk ik met teams en organisaties om lekker aan de slag te gaan! Modellen en theorieën zijn interessant, maar het gaat er uiteindelijk om wat je ermee doet. Ik ondersteun daar graag bij.

LINKEDIN
Follow by Email
Schrijf je in om om de week de nieuwste Agile inzichten te ontvangen