samen
werken
Retrospective Checklist (+3 Originele Retrospective vormen)
Sprint Retrospective template uitgelegd
Een Retrospective is een standaard onderdeel van het Scrum-raamwerk. Aan het einde van een Sprint reflecteert het team – los van de inhoud – op het teamproces, hun werkwijze en de onderlinge relaties.
Wat is een goede Retrospective-agenda?
Een goede Retrospective heeft een aantal standaardelementen in zich. In onderstaande opsomming volgt de standaardindeling van een Retrospective zoals gesteld door Caroli en Caetano (2015):
- Verduidelijken van de context: als Scrum Master open je de Retrospective door kort de context van het team te omschrijven. Dit creëert focus voor het team en zorgt ervoor dat aan het begin van de discussie de neuzen dezelfde kant op staan. Bijvoorbeeld: ‘We zijn deze Sprint bezig geweest met de organisatie van ons jaarlijkse event.’
- Grondbeginsel noemen: Kerth (2001) stelt dat in een Retrospective het grondbeginsel duidelijk gemaakt moet worden. Het grondbeginsel voor een Retrospective kan als volgt worden omschreven: ‘Ongeacht wat we zullen ontdekken, we geloven dat iedereen zijn of haar beste beentje voor heeft gezet, gegeven het moment, zijn of haar vaardigheden en competenties, de beschikbare middelen en de situatie.’ Door dit zo expliciet te stellen wordt een veilige omgeving gecreëerd en komt het team in een samenwerkingsmodus. Je kunt als Scrum Master bijvoorbeeld ook aangeven: ‘Alles wat we tijdens de Retrospective bespreken, blijft binnen deze muren.’
- Retrospective-vorm: dit is de kern van een Retrospective. Het doel is om teamzaken die goed gaan te benadrukken en daarnaast naar verbeterpunten te zoeken. Bijna alle Retrospective-vormen kennen eerst een fase van divergeren (zo veel mogelijk goede punten en verbetermogelijkheden identificeren) en vervolgens een fase van convergeren (de belangrijkste punten selecteren waar het team mee aan de slag gaat).
- Afronding en vervolgstappen: tijdens de afronding evalueer je de Retrospective. Dit hoeft niet lang te duren, maar het is wel belangrijk om als Scrum Master te weten wat het team ervan vond. Daarnaast is het belangrijk om een paar vervolgstappen te noemen. Meestal voegt het team een aantal actiepunten toe aan de Product Backlog.
3 originele Retrospective-vormen
1. M&M-Retrospective
De Scrum Master stopt de inhoud van een zak M&M’s in een pot. Vervolgens worden alle leden van het Scrumteam een voor een uitgenodigd om een M&M uit de pot te halen. De kleur van de M&M vertegenwoordigt een categorie vragen waarop een antwoord moet worden gegeven, bijvoorbeeld:
- Bruin: wat ging goed, wat moeten we blijven doen?
- Rood: wat ging minder goed, waar moeten we mee stoppen?
- Geel: wat is een nieuw idee waarmee we direct moeten beginnen?
- Groen: welke activiteit moeten we meer doen?
- Blauw: welke activiteit moeten we minder doen?
2. De Racewagen
De Scrum Master tekent op het bord een racewagen die wordt afgeremd door een parachute. Vervolgens schrijven de leden van het Scrumteam op post-its zaken die hen hebben afgeremd of die hen hebben doen versnellen (één item per post-it). De zaken die remmend werkten, worden op de parachute geplakt, en de versnellers op de racewagen zelf. Hierna kun je de discussie voeren om tot verbeteracties te komen.
3. WWW
De Scrum Master verdeelt voor de Retrospective het bord in drieën:
- Werkt een beetje: zaken die op zich goed gingen, maar nog bijgewerkt kunnen worden.
- Werkt goed: alle zaken die echt goed gingen.
- Werkt niet goed: alles wat niet leidt tot een positief sprintresultaat.
Het Scrumteam zet op post-its al hun bevindingen over de afgelopen Sprint en groepeert deze vervolgens onder een van de drie categorieën. Daarna volgt het gesprek om tot verbeteringen te komen.
Leren hoe je een Retrospective het beste inzet? Of hoe je een Retrospective meeting begeleidt? Volg dan onze Scrum Master training.
Ook interessant:
• Prioriteiten stellen in Scrum Projecten
• Verbeter de Samenwerking tussen Product Owners en Teams
• Scrum Tools: welke kies je bij Agile projectmanagement?
Vind je dit artikel interessant?
Volg ons op LinkedIn (we delen onze blogs met je)