slim
samen
werken

Wat is het verschil tussen transformeren en optimaliseren?

Het begrip transformatie bezorgt menig mens rillingen bij het horen van het woord alleen al. Mogelijk heeft dit te maken met eerdere ervaringen, waar het woord verkeerd is gebruikt of waar een meegemaakte transformatie voor bepaalde herinneringen heeft gezorgd. Als je aan de slag wilt met Agile werken, dan zal er verandering plaatsvinden. Wanneer dit als iets heel groots wordt gepresenteerd, wordt hier vaak het begrip transformatie gebruikt. Maar is dit wel juist? Wordt hiermee wel het correcte beeld geschetst van de verandering die gaat plaatsvinden? Het is zonde om het woord transformeren te gebruiken op momenten dat het meer averechts gaat werken. Als je er dus voor kiest, dan is het ook aan te raden om hier de juiste context aan mee te geven om medewerkers betrokken te houden.

Wat is het verschil tussen transformeren en optimaliseren?

Wat is transformeren?

Het woord transformeren komt van het latijnse woord transformare, wat ‘veranderen van vorm’ betekent. Meestal gebruikt men hier het voorbeeld van de rups die ontpopt tot een vlinder. Voordat de rups de cocon in gaat, is nog niet helder welke vorm of kleur de vlinder zal gaan aannemen. We weten alleen dat er een vlinder uit zal ontstaan. Zo geldt dat ook voor het begrip transformeren in organisaties; je weet niet hoe de daadwerkelijke uitkomst eruit komt te zien. Dat betekent totale overgave en loslaten van elke voorbedachte vorm. En dit is iets wat vaak als beangstigend ervaren wordt. Want waar gaat het naartoe? Hoe weet je zeker dat er in de nieuwe vorm ook ruimte en plek is voor iedereen? Het enige wat daarvoor fundamenteel nodig is, is een flinke dosis vertrouwen en ontspanning. Mee surfen op de golven gaat een stuk makkelijker dan ertegenin willen zwemmen.

Een voorbeeld van transformeren: de digitale transformatie van een bedrijf, waarbij een bedrijf volledig overgaat op digitale dienstverlening en nog geen idee heeft in welke vorm.

Wat is transformeren niet?

Om nu elke willekeurige verandering in een organisatie te bestempelen met het begrip ‘transformatie’, is de plank volledig misslaan. Niet elke verandering vergt namelijk het volledig loslaten van de huidige vorm en niet elke verandering hoeft groots. Sterker nog, transformeren is niet één druk op de knop en alles is met een BIG BANG omgetoverd. In tegendeel, transformeren gaat over behapbaar veranderen en alles in kleine stukjes opknippen. Transformeren is niet een van tevoren bepaalde blauwdruk waarin staat hoe we het doen gaan. Het is meer een visie op de verandering, het in behapbare stukken verdelen en deze vervolgens in de praktijk uitvoeren.

Wat is optimaliseren?

Gaat transformeren dan over het optimaliseren van je organisatie? Het antwoord is nee. Optimaliseren kan echter wel een onderdeel van transformeren zijn, maar transformeren reikt in totaliteit verder dan optimaliseren. Bij optimaliseren ga je de bestaande situatie in zijn beste vorm verbeteren. Optimaliseren gaat over het verbeteren van een proces, systeem of product om het zo efficiënt mogelijk te maken. Het doel is om de best mogelijke resultaten te bereiken door de beschikbare middelen op de meest effectieve manier te gebruiken. Door dus slimmer met bestaande middelen aan de slag te gaan, maximaliseer je het resultaat. Optimaliseren vergt minder omslag van de mensen die ermee werken dan transformeren. Net zoals een steen, deze wordt bijgeschaafd van harde vierkante randjes tot mooie zachte ronde hoeken. De algemene kleur blijft hetzelfde, evenals de vorm en de textuur.

Wat is het verschil tussen optimaliseren en maximaliseren?

Optimaliseren is ook niet hetzelfde als maximaliseren. Voor beide geldt wel dat het processen zijn en gericht op verbetering, echter hebben ze verschillende doelen en toepassingsgebieden. Maximalisatie richt zich op één enkel aspect, zoals winst, productievolume of snelheid. Bij optimalisatie kijk je naar het gehele proces om de kosten te verlagen, de doorlooptijd te verkorten, de prestaties te verbeteren of een evenwicht tussen verschillende doelen te bereiken. Je kan dus stellen dat optimaliseren gaat om het vinden van de beste algehele oplossing binnen bepaalde beperkingen en bij maximaliseren gaat het om het behalen van de hoogste waarde voor een specifieke variabele.

Een voorbeeld van optimaliseren: het verbeteren van de landingspagina om zowel laadtijd als gebruikerservaring te verbeteren.

Een voorbeeld van maximaliseren: het verhogen van het aantal paginaweergaven op de landingspagina, ongeacht andere factoren zoals gebruikerservaring.

Tot slot

Nu de verschillen tussen transformeren en optimaliseren duidelijker zijn, kun je een organisatieverandering met het juiste begrip aankondigen. Overigens hoeft dit natuurlijk helemaal niet door het beestje bij de naam te noemen. Soms weet je pas achteraf hoe groot de verandering daadwerkelijk is geweest. In snel veranderende omgevingen is het bijna de norm om continu te transformeren, maximaliseren of optimaliseren. Het belangrijkste principe dat voor zowel transformeren, optimaliseren als maximaliseren geldt, is dat het een continu proces is: er is altijd ruimte voor verbetering en aanpassing aan veranderende omstandigheden. In een snel veranderende wereld zijn alle drie de opties vandaag immers alweer achterhaald. In een wereld die nooit af is, zijn dit geschikte strategieën om blijvend toe te passen, zodat je product of organisatie relevant voor de doelgroep blijft. Onderschat hierbij niet de belangrijke waarde van de medewerker die het daadwerkelijk moet doen. Voor alle drie de strategieën zullen medewerkers in meer of mindere mate uit hun comfortzone gaan, dus de juiste stapgrootte is essentieel.

Heb je na het lezen van dit artikel vragen? Aarzel niet en neem contact op via 020 2614 195 of info@agilescrumgroup.nl

Ook interessant:

Over de auteur: Willemijn van Lier

Willemijn is Zelforganisatie- en Agile Coach. Haar passie om teams in beweging te krijgen is merkbaar zodra ze de ruimte binnen stapt. Zij benadrukt dat vertrouwen, autonomie en purpose de basis vormen voor succesvolle teams. Dit stimuleert dat teams zelf de verantwoordelijkheid voelen om gezamenlijke resultaten te behalen. Willemijn vertaalt makkelijk theorie naar praktijk; actie wakkert het leervermogen aan en daarmee de potentie om als team te groeien.