samen
werken
Scrum vs Agile
Om het verschil tussen Scrum vs Agile te begrijpen moeten we eerst even terug naar de basis. Agile software development is een algemene term voor een groep van software ontwikkel methodes zoals RUP (Rational Unified Process), XP (Extreme Programming), Scrum en nog een aantal anderen. Er zijn in totaal meer dan 40 Agile methoden.
De grote gemene deler van alle Agile methodieken is dat ze iteratief en stapsgewijze ontwikkeling ondersteunen. Deze methoden staan dan ook lijnrecht tegenover traditionele (waterval) ontwikkelmethoden, waarbij eerst alle wensen en eisen in kaart worden gebracht voordat er ook nog maar iets ontwikkeld is. Met Agile worden deze wensen en eisen steeds duidelijker gedurende de ontwikkeling van de producten of diensten.
Ook interessant: Wat is Holacracy? Een simpele uitleg (+ Whitepaper)
Maar goed: wat onderscheidt Scrum dan van andere Agile methodieken? Scrum is een behoorlijk simpele en flexibele Agile methode. Het kan gebruikt worden voor eigenlijk ieder product of dienst (software en niet software). Simpel, flexibel en makkelijke communicatie en samenwerking zijn de belangrijkste kenmerken van Scrum. Er zijn maar 3 rollen te onderscheiden binnen Scrum:
- Product Owner
- Scrum Master
- Developers (voorheen het Development Team genoemd)
De Product Owner vertegenwoordigt de interne of externe klant. Dit is de rol met de meeste autoriteit en verantwoordelijkheid.
De Scrum Master is de facilitator van het project. Hij of zij managet niet het team zoals een traditionele projectmanager dat doet. Zijn belangrijkste taak is om het team te motiveren en om eventuele blokkades weg te nemen zodat het team niet gehinderd wordt (bijvoorbeeld teamleden die continue worden weggeroepen om brandjes te blussen)
Het team waar we de hele tijd over spreken bestaat uit Developers. Dit is de 3e rol binnen Scrum. De Developers bepalen gezamenlijk wat er iedere sprint wordt opgeleverd. Deze sprints duren ongeveer 1 tot 4 weken. Het team committeert zich voorafgaand aan zo’n sprint eraan om een bepaalde hoeveelheid werk op te leveren.
User Stories worden gebruikt om te beschrijven wat de kenmerken zijn van datgene dat moet worden gemaakt. Deze User Stories worden opgeslagen in een Product Backlog, een geprioriteerde lijst van uit te voeren acties. Als de business besluit om User Stories toe te voegen kan het team dit al in een volgende sprint oppakken, zie hier de flexibiliteit ten opzichte van de meer traditionele methoden. Je snapt bijna niet meer waarom deze verouderde methoden nog gebruikt worden. Vroeger werd er 3 tot 9 maanden aan een project gewerkt om er vervolgens achter te komen dat de wensen inmiddels waren veranderd. Met Scrum communiceer je dagelijks of wekelijks met de klanten en kun je direct bijsturen.
Benieuwd geworden naar wat Scrum voor jouw organisatie kan betekenen? Volg dan onze Scrum basistraining.
Ook interessant:
- Wat is Scrum?
- Het Scrum Sprintpakket: infographic, checklists en templates
- Scrum basistraining volgen?
Volg ons op LinkedIn (we delen onze blogs met je)