slim
samen
werken

Scrum begrippen met video illustraties (uitleg in 2 min)

Scrum kent nogal wat begrippen die niet altijd even duidelijk zijn. Daarom hebben we de belangrijkste Scrum begrippen met definitie op een rijtje gezet.

Agile

Agile is de paraplu waar Scrum onder valt. Het is een overkoepelend gedachtegoed voor werkwijzes voor (met name) de software ontwikkeling. Dit gedachtegoed is gebaseerd op principes die zijn opgesteld in het Agile Manifesto. Lees hier meer over Agile Softwareontwikkeling.

Daily Scrum

Elke dag wordt er een meeting van 15 minuten gehouden, dit wordt ook wel de Daily Scrum of Standup genoemd. Het doel is om te inspecteren of het team op koers ligt om het Sprint Doel te halen. Zo heeft het team iedere dag kort contact om te bepalen hoe de komende 24 uur zo veel mogelijk waarde opgeleverd kan worden.

Vragen die tijdens deze meeting beantwoord kunnen worden zijn:

    • Wat heb ik gedaan sinds te vorige meeting?
    • Wat ga ik doen tot de volgende meeting?
    • Welke problemen heb ik en hoe ga ik deze oplossen?

Developers (voorheen: Development Team)

Dit team bestaat uit maximaal 10 personen. Developers zijn zo samengesteld dat zij het werk wat gedaan moet worden kunnen doen. Veelal is hier een multi-disciplinair team voor nodig. Developers leveren het werk uit de Sprint Backlog op binnen de Sprint. Dit werk selecteren zij zelf tijdens de Sprint Planning.

Product Backlog

Dit zijn de eisen en wensen van de Product Owner waaraan het product moet voldoen. Deze staan op volgorde van belangrijkheid.

Product Owner

De Product Owner is de vertegenwoordiging van de klant en verantwoordelijk voor de Product Backlog, waarin alle eisen en wensen staat waaraan het product moet voldoen.

Scrum Master

De Scrum Master is de dienend leider van het Scrum Team en zorgt ervoor dat het team zich zonder problemen bezig kan houden met het ontwikkelen van het product.

Scrum team

Het Scrum Team bestaat uit personen de drie hoofdverantwoordelijkheden op zich nemen: de verantwoordelijkheid van Product Owner,  Scrum Master en Developer.

Scrum Sprint

Dit is een periode van maximaal een maand waarin een (deel van het) product wordt ontwikkeld. Voorwaarde is dat het (deel van het) product altijd af en werkend moet zijn.

Sprint Backlog

De Sprint Backlog is de lijst met taken waaraan gewerkt wordt tijdens een Sprint.

User Stories

De User Story beschrijft het ‘wat’ en ‘waarom’ de klant een feature wil hebben.

Dit zijn de belangrijkste Scrum begrippen. Wil je meer lezen over Scrum? Lees dan de volgende artikelen:

Ook interessant:

Volg ons op LinkedIn (we delen onze blogs met je)

Over de auteur: Bas Kooijman

Met zijn creatieve geest weet Bas groepen in beweging te krijgen. Hij maakt het liefst gebruik van niet-alledaagse methoden om medewerkers te inspireren. Bas houdt de nieuwste technieken in de gaten, naast Agile, Zelforganisatie zijn er zoveel meer interessante methodes. Houd zijn blogs in de gaten om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen.

[class^="wpforms-"]
[class^="wpforms-"]
[class^="wpforms-"]
[class^="wpforms-"]
[class^="wpforms-"]
[class^="wpforms-"]
[class^="wpforms-"]
[class^="wpforms-"]