samen
werken
De Scrum Guide (Nederlands): deze 3 dingen moet je weten
- Wat is de Scrum Guide precies en wat staat er globaal in de Scrum Guide?
De Scrum Guide (in het Nederlands ook wel Scrumgids genaamd) is een document dat Scrum beknopt uitlegt. Het is geschreven door de bedenkers van de methodiek: Ken Schwaber en Jeff Sutherland. Het Scrum raamwerk is een projectmanagement raamwerk voor het uitvoeren van complexe projecten in snel veranderende omgevingen. Denk bijvoorbeeld aan strategieontwikkeling, marketingcampagnes, of boeken die met de methodiek gerealiseerd worden.
Kort samengevat legt de Scrum Guide het volgende uit: de Scrum rollen, de Scrum meetings, en de Scrum lijsten. De rollen/ verantwoordelijkheden zijn: Scrum Master, Product Owner, en Developer. De meetings zijn de Sprint Planning meeting, de Daily Scrum, de Scrum Review, en de Retrospective. Qua lijsten kent Scrum de Product Backlog, Sprint Backlog, en het scrumbord.- Weet ik genoeg als ik de Scrum Guide ken?
De Scrum Guide is een zeer beknopt document waar de basis van Scrum in wordt uitgelegd. Ondanks dat er niets mis is met het document merken wij dat organisaties en teams die in de praktijk willen starten met Scrum niet genoeg hebben aan dit document. Er missen concrete tips en voorbeelden uit de praktijk. Daarnaast wordt er niet ingegaan op hoe je de verschillende meetings vorm zou kunnen geven. Onlangs is het kennisplatform Scrumguide.nl gelanceerd waarop betrouwbare informatie, voorbeelden, en tips te vinden zijn. Hier kun je op laagdrempelige wijze meer kennis opdoen.
- Waar kun je de Scrum Guide in het Nederlands vinden?
De Scrum Guide (of Scrumgids in het Nederlands) is hier gratis te downloaden. Let op! Er zijn verschillende versies van de Scrum Guide. De versie uit 2020 is de meest recente versie.
De vertaling is niet geweldig, dus als je een aardig woordje Engels spreekt, raden we je aan de Engels versie uit 2020 te lezen die hier te vinden is.
Extra: Gratis Scrum Infographic
Geen zin om een document te lezen? Dat snappen wij best! Daarom hebben we een infographic gemaakt die de methodiek beknopt en overzichtelijk weergeeft. Je kunt deze Infographic op posterformaat hier aanvragen.
Ook interessant:
Volg ons op LinkedIn (we delen onze blogs met je)