slim
samen
werken

Salaris Agile Coach: wat verdient een Agile Coach?

Agile werken stijgt razendsnel in populariteit, en daarmee stijgt ook de vraag naar Agile Coaches. Het is dan ook niet gek dat er steeds meer voor Agile Coaches wordt betaald, maar wat voor salaris kun je eigenlijk vragen als Agile Coach? En hoe ontwikkelt dat salaris in verloop van tijd?

Het salaris van een Agile Coach
Agile Scrum Group heeft een onderzoek uitgevoerd naar wat het salaris van de gemiddelde Agile Coach is. In dit artikel lichten we het salaris vanuit samen met de diverse variabelen waarvan het salaris afhankelijk is.

Je kunt het volledige rapport hier downloaden.

Het salaris van een Agile Coach

Een Agile Coach heeft gemiddeld een jaarsalaris van 83.565 euro op basis van 46 respondenten uit ons onderzoek. Dit is het brutosalaris inclusief bonussen en toeslagen. Hiermee is de Agile Coach de best betaalde functie binnen de Agile rollen. In 2024 worden Agile Coaches gemiddeld 11% beter betaald dan in 2022, toen een Agile Coach gemiddeld 75.500 euro verdiende.

beeld van wat een Agile Coach als salaris verdient

Verhouding salaris van mannelijke en vrouwelijke Agile Coaches

Uit ons onderzoek is helaas te concluderen dat mannen nog altijd een hoger salaris hebben dan vrouwen. Uit de data blijkt dat vrouwen gemiddeld een bruto jaarsalaris van 82.000 hebben, terwijl het salaris van de gemiddelde mannelijke Agile coach 85.000 euro is. Dit is een verschil van 3.000 euro op jaarbasis.  Toch is het verschil afgenomen ten opzichte van 2022, toen was het verschil nog 5.000 euro. Er kunnen echter op basis van de data geen uitspraken worden gedaan over de oorzaken hiervan.

Salaris naar opleidingsniveau

Het onderzoek geeft aan dat Agile Coaches met een universitair- of HBO diploma meer verdienen dan laagopgeleiden. Dit geldt voor alle leeftijdsgroepen. Ook lijken hoogopgeleiden Agile professionals een hoger salaris plafond te hebben. Echter is het verschil niet zo groot als men wellicht zou verwachten.

Verdeling salaris Agile Coach naar opleidingsniveau

 

Freelance VS loondienst

Freelance Agile professionals verdienen gemiddeld meer dan Agile professionals in loondienst. De gemiddelde ZZP’er heeft een jaarwinst van 134.600 euro, in 2022 was dit nog 114.550 euro. De gemiddelde jaarwinst van 2024 is aanzienlijk meer dan het gemiddelde jaarsalaris van een Agile coach dat 83.565 euro bedraagt. Ook is het substantieel hoger dan het salaris van de Scrum Master en het salaris van de Product Owner.

Salaris naar leeftijd

Agile professionals en daarmee zeer aannemelijk ook Agile Coaches verdienen meer naar mate ze ouder worden. Waar het gemiddelde salaris in de leeftijdsgroep 26 tot 35 rond de 62.500 euro ligt, is dit in de leeftijdsgroep tussen 46 en 55 maar liefst 72.500 euro. Dit is een aanzienlijke stijging. De leeftijdsgroep 56 tot 65 verdient gemiddeld het meest met 82.000 euro op jaarbasis.

Het salaris naar leeftijd

Hoe meer certificaten hoe hoger het salaris

In het onderzoek is er ook gevraagd naar het aantal Agile gerelateerde certificaten dat een respondent heeft behaald. Hierin is één ding duidelijk, hoe meer certificaten iemand heeft, hoe hoger het salaris lijkt te zijn. Dit zou uitwijzen dat het volgen van trainingen en het maken van Agile gerelateerde examens om certificaten te behalen zich uitbetaalt. Er lijkt wel een plafond te zijn tot 5 certificaten waarna het geen meerwaarde meer lijkt te geven. Een kanttekening bij de interpretatie van deze grafiek is wel dat het geloofwaardig is dat er ook een correlatie is tussen leeftijd en het aantal behaalde certificaten. Dit zou dus ook een mogelijke verklaring kunnen zijn voor de stijging in salaris naar mate iemand meer Agile gerelateerde certificaten heeft behaald.

Gemiddelde salaris Agile Coach naar certificaten

Uit het onderzoek is duidelijk geworden dat het investeren in een Agile gerelateerde opleiding zich uitbetaald. De Agile Scrum Group heeft een ruim aanbod aan Agile trainingen. Neem een kijkje op onze trainingspagina. Heb je een vraag? Neem gerust contact op via info@agilescrumgroup.nl of 020 2614 195.

Ook interessant:

Over de auteur: Seim Mol

Seim werkt bij Agile Scrum Group als online marketeer. Hij heeft een passie voor continue verbetering en vooruitgang, iets waar je als online marketeer altijd mee bezig kan zijn. Hij woont en studeert nog in Amsterdam, zijn studie Digitale marketing sluit dan ook mooi aan bij de rol die vervuld binnen het team van Agile Scrum Group. Als Seim niet met werk of studie bezig is, dan is hij aan sporten. Zo kan je hem regelmatig langs de Amstel zien hardlopen, of ligt hij in zee te surfen.