slim
samen
werken

De ideale Scrumruimte, hoe ziet die er uit?

Om te kunnen Scrummen, dus het werken in een multidisciplinair team in korte Sprints, heb je een omgeving nodig die dit faciliteert. Visualiseren is een belangrijk kenmerk van Scrum. Je kan het hierbij zo gek maken als je zelf wilt. Van een kale muur waarop je post-its plakt tot een ruimte met om je heen digitale Smartborden.

scrum ruimte werkplek agile

Naast het visualiseren is ook de ruimte zelf van belang bij Agile werken. Het idee van Scrum is dat je op vaste tijden kort samenkomt om te bepalen wat er moet gebeuren en wat er de dag ervoor is uitgevoerd. Het is dus van belang dat er een centrale plaats is waar iedereen samenkomt. Tegelijkertijd moet iedereen ook rustig kunnen werken op de momenten dat er geen meeting plaatsvindt. Idealiter, doe je dit zoveel mogelijk bij elkaar in de buurt. Op deze manier kan je snel even overleggen wanneer nodig.

Welke tools kan je gebruiken om je Scrumruimte in te richten?

 

Met behulp van alleen Post-its en een pen, kan je dan al aan de slag met Scrum. Post-its zijn een makkelijke en relatief goedkope manier om snel met Scrum te starten. Iedereen kent ze en het is een fijne manier om je ideeën en gedachten op papier te kunnen zetten.
Een alternatief hiervoor zijn bijvoorbeeld beschrijfbare magneten. Deze oplossing is allereerst een stuk duurzamer dan de Post-its. Als je met imitatie Post-its werkt heb je er ook vaak last van dat ze omkrullen of van het bord vallen. Met deze tools kan je bovendien ieder standaard whiteboard omtoveren tot Scrumboard. Het ziet er visueel aantrekkelijk uit, wat de creativiteit tijdens stand-up sessies bevordert. Wil je nog wat geavanceerder te werk gaan, dan is een digitaal Scrumbord een mooie en visuele oplossing.

 

Digitaal Scrumbord door Smartboard

Deze borden lenen zich bij uitstek om met meerdere teams in één ruimte te werken. Je hoeft geen whiteboards vol met post-its van anderen teams weg te halen. Of briefjes op te hangen met een waarschuwing dat anderen echt niet aan de geeltjes mogen komen. Ook als je op meerdere locaties werkt (daarover hieronder meer) kan je makkelijk meekijken wat er in de Scrumruimte wordt besproken.

Kan je Scrummen als je op verschillende locaties werkt?

Het korte antwoord is: alles kan. Alleen ideaal is het zeker niet. Zeker bij Scrum is het handig om elkaar te zien. Vooral bij de dagelijkse bijeenkomsten, waarin ook wordt besproken wat er beter of anders kan, is het belangrijk om elkaar even recht in de ogen te kunnen aankijken. Als dit niet mogelijk is, zorg dat dat je minimaal de helft van de bijeenkomsten toch even bij elkaar komt.

Welke eisen stelt Scrum aan de ruimte zelf?

Scrum vereist bij uitstek een actieve werkhouding. Dus een ruimte moet de mogelijkheid bieden om gezamenlijk bij een bord te kunnen staan. De zogenaamde ‘Bullpit’ is een ideale indeling van een ruimte. Dit betekent werkplekken in het midden van de ruimte. De wanden eromheen worden gebruikt voor de Scrumborden.

Alles op een rijtje

  • Je hebt verschillende niveaus om je werk visueel te maken. Van simpele post-its tot een digitale Scrum muur. De duurste zijn niet altijd de beste. Bepaal wat past bij jouw medewerkers;
  • Zorg voor een goede ruimte, waarin iedereen rustig kan werken maar waar je ook met z’n allen om een Scrumbord kan staan;
  • Creativiteit en actiegerichtheid zijn kernwoorden om in je achterhoofd te houden als je met Scrum gaat starten. Op welke wijze kan je deze in jouw organisatie het best bereiken? Gebruik dit om de juiste keuzes te maken bij het inrichten van een Scrumruimte.

Klaar om te leren Scrummen in jouw organisatie? Bekijk ons passende trainingsaanbod of neem vrijblijvend contact met ons op.

Ook interessant:

Volg ons op LinkedIn (we delen onze blogs met je)

 

Over de auteur: Frank Verhelst

Frank is Agile Coach en Scrum trainer. Hij helpt teams met het aanleren van de routines rond Scrum en Kanban. Vanuit ‘Voordoen, na- doen, zelf doen’ is het de bedoeling de teams zo snel mogelijk op eigen kracht op gang te brengen. Frank is een gepassioneerd trainer; energie, inspireren en doen! kenmerken zijn stijl. Naast de Scrum methode heeft hij ook ervaring met Design Thinking en Design Sprints en besteedt hij veel aandacht aan het schrijven van goede User Stories.