samen
werken
Is Scrum een Project Management methode?
Overal op het internet zijn lijstjes van projectmanagement methoden te vinden en Scrum staat daar bijna altijd tussen. Ook wordt het woord projectmanagement vaak gebruikt in een snelle uitleg van wat Scrum is: “Oh Scrum? Ja, dat is iets om projecten mee te versnellen ofzo. Laten we het maar invoeren op kantoor.”
Nadat mijn trainershart is bekomen van de schrik van dergelijke uitspraken, grijp ik mijn kans om eens even orde op zaken te stellen. Daarom bespreken we vandaag of Scrum een project management methode.
Een stukje Scrum context
Ik begin de Scrum uitleg in mijn trainingen altijd op dezelfde manier met het bieden van wat context in 3 delen:
- Scrum is een lichtgewicht raamwerk. Dat betekent dat het flexibel genoeg is om op heel veel soorten teams toepasbaar te zijn. Het betekent echter ook dat het niet “genoeg” is. Je hebt meer dan alleen Scrum nodig om inhoudelijk tot werk te komen. Het vertelt je vaak wel dát je iets moet doen, maar niet hoe.
- Scrum is bedacht en werkt dan ook het beste bij teams van een vaste samenstelling die al hun werk ook in dat specifieke team doen. (Al kan Scrum, met wat aanpassingen, ook zeker op ander soorten teams goed werken.)
- Scrum is een raamwerk voor het ontwikkelen van complexe producten, het is géén projectmanagement methode (en dit is iets wat je moet leren voor je Scrum examen!)
Om nader toe te lichten waarom Scrum geen project management methode is duiken we wat dieper in punt 2 en 3.
Punt 2: Werk en mensen
Grofweg kun je de verhouding tussen mensen en werk binnen organisaties in 2 varianten opdelen. Om te beginnen heb je de project-gestuurde organisaties. Binnen een project-gestuurde organisatie heb je allemaal stukken werk waar vervolgens mensen naartoe worden gehaald. Zij vormen dan een projectgroep en gaan met elkaar aan de slag. In de meeste gevallen is ieder groepslid ook nog betrokken bij 1, 2, 6, of 12 andere projecten, ieder met hun eigen groepssamenstelling. Zij hebben voor elk project soortgelijke meetings, wellicht met wisselende frequentie. Alle projecten zijn van het hoogste belang, wat er in de praktijk meestal op neerkomt dat niks prioriteit heeft en alles lang duurt. Daarbij zijn medewerkers continu aan het schakelen tussen verschillende mensen en verschillende contexten en raken teams nooit helemaal lekker op elkaar ingespeeld, omdat ze maar een klein deel van hun werk met elkaar delen. Uiteindelijk is iedereen meer bezig met het organiseren van hun werk dan het uitvoeren ervan.
Toegegeven, het is misschien wat ongenuanceerd, maar voor veel mensen wel heel herkenbaar. In het Agile Manifesto vinden we 4 waarden. De eerste waarde zegt dat we mensen en interacties boven processen en hulpmiddelen moeten stellen. In de ideale Scrum wereld stellen we dan ook een team van mensen centraal en halen daar werk naartoe, in plaats van andersom.
Deze teams werken altijd in dezelfde formatie samen en al hun werk, zowel projecten als dagelijkse rompslomp, is binnen dit team belegd. Het team is verantwoordelijk voor een domein, een product of een collectie aan applicaties en kent dit van binnen en van buiten. Binnen Scrum maken we dan ook nog 1 teamlid verantwoordelijk voor de prioritering, de Product Owner, en die houdt goed zicht op de voortgang van al het werk, inclusief projecten die bij het team liggen. Dit alles zorgt, na wat oefenen en vallen en opstaan, voor een betere balans, hogere effectiviteit en projecten die daadwerkelijk afkomen.
Punt 3: Complexe producten
Als je projecten dus wel kunt organiseren in Scrum, waarom is het dan geen projectmanagement methode? Als je het mij vraagt is Scrum zowel breder als beperkter dan dat.
Het is beperkter omdat Scrum ons niks vertelt over hoe we projecten kunnen inrichten. Er zijn geen fasen zoals we in projecten vaak zien, het helpt ons niet met het zetten van milestones en Scrum kent geen projectmanager rol. Het is breder omdat je ál je werk in Scrum kunt stroomlijnen. Elke taak wordt visueel gemaakt op de Sprint Backlog, of dit nou een maandelijkse Windows update, het maken van een design of het testen van een nieuwe feature is.
Uiteindelijk is werk dat uit projecten voortkomt ook gewoon werk en in veel gevallen ontwikkelwerk voor complexe producten. Prima te scrummen dus.
Dus…
Nee, Scrum is geen projectmanagement methode, het is veel meer dan dat. Het helpt het team al het werk zo te stroomlijnen dat de leden alleen maar hoeven te focussen op het creëren van waarde en niet meer de hele dag bezig zijn met switchen tussen projecten of tussen vergaderingen.
Werk je in een project-gestuurde organisatie met allemaal losse projectgroepen? Geen nood: ook hier kun je scrummen dankzij de lichtgewichte aard van Scrum. Maar mogelijk wil je wel wat kneden in hoe werk opgepakt wordt om ervoor te zorgen dat Scrum precies aansluit op jullie werkwijze. Een Agile specialist kan jullie daarbij helpen.
Heb jij na het lezen van dit artikel over of Scrum een project management methode is nog vragen of Scrum of Agile? Aarzel dan niet een neem contact op via 020 2614 195 of via info@agilescrumgroup.nl en we helpen je graag verder.