slim
samen
werken

Wat is het verschil tussen Jira Cloud en Server?

Jira Software Cloud is de meest gebruikte versie van Jira en is gratis voor kleine teams. Bij het gebruik van Jira Cloud worden al je gegevens online opgeslagen. Daarentegen worden bij Jira Software Server je gegevens op de servers van jouw bedrijf opgeslagen. Ook zijn er verschillen in bijvoorbeeld onderhoud, upgrades en het oplossen van eventuele problemen. In dit artikelzullen we op beide services van Jira ingaan. Om zo een beeld te schetsen van het verschil tussen Jira Cloud en Jira Server en welke service het meest geschikt is voor jouw team of bedrijf.

Wat is Jira Cloud?

Cloudtechnologie heeft ervoor gezorgd dat mensen gemakkelijk online gegevens en informatie kunnen delen, waardoor bedrijven zich snel kunnen aanpassen aan veranderingen en deze kunnen leiden. Jira Cloud zorgt ervoor dat de producten van Jira Software automatisch online worden onderhouden, gehost, geïnstalleerd en beveiligd. Als gebruiker hoef je hier niks voor te doen, hierdoor is het werken met Jira Cloud erg simpel. Daarnaast is het ook gemakkelijk om Confluence te koppelen aan jouw Jira Cloud omgeving.

De voordelen van Jira Cloud zijn: het is eenvoudig in gebruik, en je hebt toegang tot de cloud vanaf iedere plek met een internetverbinding. Jira Cloud is veilig te gebruiken vanuit elke browser en de mobiele Cloud-apps. Er zijn regelmatig beveiligingsupdates die ervoor zorgen dat de data van elk team goed beveiligd is.

Een nadeel van Jira Cloud is dat je zelf updates en onderhoud niet kunt beheren, omdat dit allemaal vanuit Atlassian wordt geregeld. Hierdoor heb je minder controle over de data.

Wat is Jira Server?

Jira Server beheer je in tegenstelling tot Jira Cloud helemaal zelf. Dit doe je op je eigen hardware of via cloud hosting services. Hierdoor heb je meer autonomie en controle over je diensten.

Met Jira Server heb je geavanceerde controle over de aanpassingen en administratie van je data. Indien je als team alle details wilt beheren, zal je de flexibiliteit van de Jira Server zeer waarderen. De Jira server maakt het bovendien mogelijk om data lokaal op te slaan, vooral voor klanten met strenge eisen op het gebied van datahosting en lokalisatie is dit een groot voordeel. Vergeet echter niet om regelematig een backup te draaien van jouw Jira Server installatie.

Daarentegen is de standaard beveiliging van Jira slechts een login die toegang tot de gehele Jira omgeving biedt. Dit is snel en simpel, maar het betekent ook dat een enkele inbreuk op de beveiliging het hele systeem in gevaar brengt. Interne data en data van klanten zijn hierdoor erg kwetsbaar. Ook is het met Jira Server minder gemakkelijk om op- of af te schalen. Dit komt doordat Jira Server door het bedrijf zelf wordt beheerd en de beschikbaarheid van technische teams niet zo snel aangepast kan worden. Bovendien is het bij een groeiend gebruikersbestand nodig om ofwel de rekenkracht van de servers uit te breiden of om nieuwe servers toe te voegen. Het installeren hiervan kost IT-teams veel tijd en moeite. Het laatste nadeel van Jira Server is de opslag van data. Bij Jira Server is dit namelijk afhankelijk van de beschikbare ruimte op de servers van jouw team.

Ook interessant:

Over de auteur: Sjoerd Rienks

Sjoerd is gecertificeerd Atlassian consultant bij Agile Scrum Group. Hij helpt organisaties hun online werkomgeving in te richten. Met een achtergrond in de IT vindt hij het leuk om organisaties niet alleen kennis over te brengen, maar ook praktisch te helpen.