samen
werken
Fysiek Scrumbord, effectiever dan de digitale versie [5 redenen]
Tegenwoordig kan men gebruik maken van een fysiek of digitaal Scrumbord. De meningen zijn verdeeld betreft de effectiefste vorm, maar uiteindelijk hangt het af aan de voorkeuren van de teamleden. De digitale versie is mobiel, efficiënt en het levert waardevolle data op die gemakkelijk behouden blijft. Trello of Jira zijn voorbeelden van veelgebruikte digitale Scrumborden om Scrum of Kanban mee toe te passen.
Echter, is een digitaal Scrumbord niet de enige en beste optie. Volgens het Agile Manifesto gaan individuelen en interacties altijd voor de processen en werkmethodes. Voor mij voelt het dan heel logisch om een tool te kiezen, waarbij de interactie tussen individuen beter tot uiting komt in je team en tussen stakeholders. Naar mijn mening ontstaan interactie eerder met een fysiek Scrumbord en in deze blog zal ik dit toelichten met 5 redenen.
Top 5 redenen om een fysiek Scrumbord te gebruiken
1. Transparantie
Het Scrumbord neemt een hele belangrijke rol in binnen het team, vooral op het gebied van communicatie. Een digitaal Scrumbord neemt een deel van de fysieke communicatie weg, het nodigt namelijk niet uit om face-to-face iets met je team of een teamlid te bespreken. Een fysiek Scrumbord aan een muur, in het midden van een teamruimte, is altijd zichtbaar voor iedereen. Het nodigt uit om naar te kijken en aanpassingen worden sneller opgemerkt. Het brengt direct meer energie in de groep. Mensen gaan schrijven, hangen taken aan de muur en gaan staan om deze met elkaar te bespreken. Het geeft gelijk een goede dynamiek!
2. Geeft meer voldoening
Wanneer ik een taak van de ene kolom naar de andere verplaats, geeft dit echt een gevoel van voldoening. Deze voldoening is, echter groter bij een fysiek bord, dan bij een digitale. Het voelt namelijk als een stukje administratie als ik iets over mijn scherm sleep op een digitaal Scrumbord. Niemand zal het op de digitale versie merken, maar als ik moet opstaan van mijn bureaustoel en naar mijn fysieke Scrumbord loop, dan wordt dat gelijk gezien. Hierdoor wordt actie eerder opgemerkt en lokt het ook een reactie vanuit het team.
3. Meer ruimte voor toevoegingen
Met een fysieke tool heb je meer ruimte voor verschillende manieren voor op- en aanmerkingen. Met een rode marker kunnen impedimenten duidelijker aanwijzen. Ook aangepaste avatars, verschillende betekenissen voor kaarten met verschillende kleuren, verschillende betekenissen voor verschillende hoeken van een kaart en je eigen kolomindeling zijn leuke toevoegingen om het Scrumbord compleet te maken.
4. Eigen maken van het Scrumbord
Een team kan een fysiek bord eerder eigen maken. Bij een digitaal Scrumbord heb je ook verschillende opties om het bord te personaliseren, maar deze opties blijven gelimiteerd. Het is belangrijk om een Scrumbord eigen te maken, omdat daardoor het team ook het werk eigen kan maken.
5. Creativiteit
Fysieke borden bevorderen creativiteit. Je wilt een bord waarmee je je als team kunt identificeren. Ik heb nog nooit twee exact dezelfde fysieke borden gezien, maar wel ontelbaar veel vergelijkbare digitale borden en dat toch gewoon saai?
Is een fysiek Scrumbord dan altijd de beste oplossing? Nee, dat dan ook weer niet. Het kan ook vaak rommelig zijn: vallende en opkrullende post-its overal. Ook is het niet bepaald milieubewust met al het papier gebruik, maar er zijn verschillende fysiek scrum board kits beschikbaar, zoals magnetisch herschrijfbare post-its. Daarnaast is het bij teams die op afstand werken niet handig. Ik zie ook regelmatig hybride oplossingen: een fysiek bord in combinatie met een software oplossing. Al om al, denk vooral goed na over wat de beste oplossing is voor jouw team, maar hou in gedachten; digitaal is niet altijd beter!
Meer lezen?
- De ideale Scrumruimte, hoe ziet die er uit?
- Wat is Kanban? Een volledige uitleg van de Kanban Methode
- Hoe krijg ik mijn collega’s enthousiast over Agile werken?
Vind je dit artikel interessant?
Volg ons op LinkedIn (we delen onze blogs met je)