samen
werken
Young Professionals & Scrum [praktijkvoorbeeld]
Dat Scrum geschikt is voor de aanpak van projecten binnen zowel de grotere als de kleinere organisaties, blijkt uit het stijgende aantal bedrijven dat deze methodiek omarmt. Maar hoe kijken Young Professionals, die net op de arbeidsmarkt komen kijken en verschillende projectmethodieken leren kennen, aan tegen deze werkwijze? Ziet deze nieuwe lichting er ook meerwaarde in?
Young Professionals: Skyscrapers
Wij gaven een training aan een groep starters die via Skyscrapers werkzaam is bij verschillende bedrijven in uiteenlopende sectoren. Naast een Agile Scrum Basistraining heeft deze groep ook al kennis gemaakt met andere methodieken. Wij vroegen ons daarom af hoe er aangekeken wordt tegenover Scrum? Precies om die reden namen we een kijkje achter de schermen bij de trainingsdag.
De training werd gegeven in BEA Amsterdam, een inspirerende trainingslocatie middenin in het Beatrixpark. Toen de groep zich daar verzameld had, nam trainer Ivar ze meteen mee naar een grotere ruimte waar een spel werd gespeeld met het overgeven van balletjes. Dat klinkt misschien als een ‘makkelijk’ begin van de dag, maar niets was minder waar. De enthousiaste groep heeft door goede samenwerking en gezond fanatisme de hersens even flink laten kraken. En, met resultaat: een record resultaat van het spel is behaald!
Toch moest de groep daarna ook geloven aan een ochtend vol Scrum theorie. Tijdens de uitleg van de principes en de werkwijze werden er veel kritische vragen gesteld en discussies gevoerd. Hierbij stond centraal of Scrum écht een methodiek is om effectiever te werken en of dat ook in eigen werkzaamheden toegepast kan worden. Aan de hand van praktijkvoorbeelden liet Ivar zien dat het antwoord op allebei die vragen met ‘ja’ beantwoord kan worden. Natuurlijk is het afhankelijk van het project, maar als het project zich ervoor leent, kan de Scrum methodiek zeker een effectievere manier van werken zijn. Daarnaast kan het raamwerk, als er in de organisatie geen gebruik gemaakt wordt van Scrum, handvatten geven om zelf effectiever te werk te gaan.
LEGO Game
Na een heerlijke lunch, kon het middagprogramma van start gaan. Zoals altijd bij onze trainingen bestond deze ook dit keer uit de vertaling van de Scrum theorie naar de praktijk. Hoe wordt de methode uiteindelijk toegepast in een project? Aan de hand van een LEGO game, waarin de deelnemers de bouw van een stad gaan ‘scrummen’, werden de principes van de werkwijze helemaal duidelijk. Vol energie vlogen de brandweerkazernes, treinstations en kroegen je om de oren, waarbij er veel werd gelachen maar er ook een duidelijk competitieve sfeer was. Moet dát een dak voorstellen?
Uiteindelijk is het een stad én weekendstart geworden om nooit te vergeten. Nog niet eerder hadden we een groep met deze mate van nieuwsgierigheid en gevulde notitieblokken. Dit werkte op een hele positieve manier aanstekelijk, waardoor het een dag werd vol praktische learnings. Met als mooiste uitspraak misschien wel ‘we will cross that bridge when we get there’, die de Scrum aanpak in een notendop beschrijft: niet te veel tijd besteden aan plannen, maar gewoon aan de slag gaan!
Conclusie
Als conclusie van ons kijkje achter de schermen kunnen we geven dat Young Professionals ook zeker de waarde van Scrum inzien. Waar een aantal deelnemers aangaf het direct te kunnen implementeren bij het bedrijf waar ze werkzaam zijn, gaven anderen aan dat ze het voornamelijk voor zichzelf gaan gebruiken. Al met al heeft het de groep nieuwe kennis opgeleverd en was het voor iedereen een leuke en leerzame dag! De volgende keer hopen we een groep Young Professionals van Skyscrapers weer net zo enthousiast te maken.
Meer weten?
Wil je meer weten over Scrum, of heb je interesse in een training? Neem dan gerust contact met ons op, of bekijk ons trainingsaanbod. Wij helpen je graag!
Ook interessant:
Volg ons op LinkedIn (we delen onze blogs met je)