slim
samen
werken

Scrum examens voor non-IT

International Institute for Agile Business Certification, oftewel IIABC, lanceert als eerste ter wereld Scrum certificering voor bedrijven en organisaties die niet binnen de IT-sector opereren.

Het IIABC helpt bedrijven zich te ontwikkelen tot wendbare organisaties. Daar waar Agile werken en het Scrum raamwerk oorspronkelijk werden toegepast in IT-omgevingen, heeft IIABC zich ten doel gesteld om, naast IT-bedrijven, ook andere sectoren te helpen met de Agile ontwikkeling. IIABC wordt in verschillende landen gebruikt en examens kunnen worden afgelegd in het Nederlands, Engels of Duits.

Het International Institute for Agile Business Certification (IIABC) vormt de partner bij uitstek op weg naar een Agile organisatie. Daarnaast werkt het IIABC samen met universiteiten in de ontwikkeling van wetenschappelijke inzichten over Agile werken in non-IT omgevingen.

De noodzaak hiertoe komt voort uit de markt: veel teams van niet IT-organisatie en -afdelingen ervaren het vakjargon dat gepaard gaat met de implementatie in de traditionele IT-omgevingen als een obstakel.

Het IIABC certificeert vanaf heden díe medewerkers en teams die Agile-methodieken en Scrum willen toepassen binnen hun werk en organisatie en die geen baat hebben bij het leren van allerlei technische terminologie. Het IIABC is van mening dat Scrum voor medewerkers binnen alle sectoren en branches toepasbaar en met name begrijpelijk moet zijn. Mede om die reden zijn de certificaten vanaf nu niet alleen te behalen in het Engels, maar ook in het Nederlands; nóg een primeur!

Wat is Scrum?

Van oudsher is Scrum een tool voor de ontwikkeling van software, dit is echter achterhaald. Scrum is een flexibele, wendbare manier om producten te maken en projecten te realiseren. Binnen het Scrum raamwerk wordt er in multidisciplinaire teams gewerkt die in korte sprints, met een vaste lengte van 1 tot 4 weken, werkende resultaten opleveren. Scrum is een raamwerk dat gebaseerd is op het Empirisme. Deze theorie gaat ervan uit dat kennis ontstaat uit ervaringen en dat beslissingen dus worden genomen op basis van wat er al bekend is. Scrum: voorspelbaarheid, risicobeperking, transparantie, controle en wendbaarheid. Meebewegen met de actualiteiten die zich voordoen in een project, door doelen en middelen bij te stellen.

Certificering bij IIABC kan plaatsvinden op drie verschillende niveaus: Foundation, Advanced en Expert.
Het Agile Business Foundation-certificaat is een certificaat voor mensen die (sinds kort) Agile en Scrum werken binnen een non-IT-bedrijf. Het certificaat toont basiskennis van Scrum aan; een bewijsstuk waarmee medewerkers en teams zich onderscheiden van de rest. Een training bij een van de partners van IIABC is voor deze certificering niet per definitie noodzakelijk, maar wordt uiteraard wel aangeraden. Het certificaat wordt behaald door met goed gevolg een online examen van zo’n 30 minuten af te leggen.

Met een Agile Business Advanced-certificaat (versie “Facilitating the process”) op zak toont men aan de theorie van Scrum te kennen en bovendien te kunnen toepassen. Het certificaat focust op de Scrum Master rol. Met het behalen van dit certificaat toont men gedegen expertise aan. Met andere woorden: het Scrum proces zo faciliteren dat een team tot optimale prestaties komt.

Agile Business Advanced-certificaat (versie “Maximizing Value”) biedt de mogelijkheid de rol van Product Owner binnen Scrum organisaties te vervullen. Een Product Owner in een non-IT-organisatie is in staat om de waarde van projectresultaten te maximaliseren, zowel intern als extern. Door professioneel stakeholdermanagement en een juiste prioritering op activiteiten, worden schaarse resources voor een project optimaal benut. Voor deze certificering is stevige theoretische basis een vereiste, daarnaast is praktijkervaring een voordeel bij het succesvol doorlopen van deze certificering.

De website www.iiabc.org geeft antwoord op al uw vragen!

Over de auteur: Bas Kooijman

Met zijn creatieve geest weet Bas groepen in beweging te krijgen. Hij maakt het liefst gebruik van niet-alledaagse methoden om medewerkers te inspireren. Bas houdt de nieuwste technieken in de gaten, naast Agile, Zelforganisatie zijn er zoveel meer interessante methodes. Houd zijn blogs in de gaten om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen.