slim
samen
werken

Holacracy’s Overeenkomsten met Agile en Scrum

Holacracy versus Agile

Brian Robbertson heeft Holacracy in het leven geroepen om meer autonomie, zelforganisatie en efficiëntie te bereiken. Hij combineert principes uit onder meer Agile en Lean. Je zou kunnen zeggen dat Holacracy een Agile organisatie is. Waarom dat zo is wordt hieronder uitgelegd. Ook lees je over de 4 overeenkomsten tussen Holacracy en Scrum.

Overeenkomsten Agile Scrum Holacracy

Agile organisatiestructuur

Holacracy heeft een Agile organisatiestructuur met cirkels en rollen in plaats van afdelingen en functieprofielen. De structuur wordt regelmatig geüpdate middels korte iteraties. Dit gebeurt in het roloverleg dat een of twee keer in de maand plaatsvindt binnen iedere cirkel. Wanneer het nodig is worden rollen gewijzigd. Zo kan het ook nodig zijn dat er ook nieuwe rollen in het leven worden geroepen. Waneer een rol geen bijdrage meer levert aan de organisatie wordt deze opgeheven. Het is vrij normaal binnen Holacracy dat rollen tijdelijk zijn. Zo kan de organisatie zich continu aanpassen aan de omgeving.

holacracy in relatie tot agile en scrum organisaties

Holacracy en Scrum in één structuur

In de praktijk zie je dat veel Scrumteams moeite hebben met de rest van de organisatie wanneer die nog georganiseerd is door middel van traditioneel ‘command-and-control management’. Zowel interne als externe krachten vragen om een andere manier van organiseren om te blijven overleven. Maar hoe nemen we de hele organisatie mee? Holacracy biedt een compleet systeem om de hele organisatie Agile te laten zijn.

Daar waar Scrum aan teams oplossingen biedt om op een Agile manier het werk gedaan te krijgen, biedt Holacracy oplossingen voor een Agile besturingssysteem (hoe organiseren we het met elkaar en wie en hoe maken we besluiten?). De combinatie van Scrum en Holacracy is daarmee zeer krachtig.

Scrum framework toepassen in holacracy

4 overeenkomsten Holacracy en Scrum:

  1. Gericht op zelforganisatie

Zowel in Scrum als Holacracy staat zelforganisatie centraal. Eigen verantwoordelijkheid en de focus op resultaten zijn een noodzaak voor de moderne organisatie. Deze manier van werken stimuleert intensieve samenwerking en onderlinge afstemming.

  1. Iteratief verbeteren

Net als Scrum breekt Holacracy werk op in iteraties. Kort-cyclisch worden afspraken, regels, autoriteiten en doelen herzien.

  1. Geen functieomschrijvingen maar rollen

In Holacracy hebben medewerkers meerdere rollen, vaak in verschillende teams. Dit betekent dat je je hele zelf meeneemt en gebruik kunt maken van al je talenten. Scrum maakt ook gebruik van rollen. Deze rollen zijn stabiel maar kunnen in ieder project door een andere medewerker worden ingevuld.

  1. Geen oeverloze vergaderingen

Binnen Holacracy bespreek je alleen de noodzakelijke spanningen tijdens de overleggen. Er geldt een duidelijke structuur voor deze overleggen om de overleggen zo efficiënt en effectief mogelijk te maken. Er is geen ruimte voor een theekrans gesprek. Er wordt gelukkig nog wel gelachen. Met Scrum ben je ook continu bezig met datgene dat op dat moment het belangrijkste is en het meeste waarde toevoegt voor de klant. Door middel van time-boxing, heldere rollen en doelstellingen van de meetings, zorg je dat vergaderingen efficiënt en effectief zijn.

  1. Transparantie

Rollen, verantwoordelijkheden, acties en projecten zijn inzichtelijk voor iedereen. Zowel bij Scrum als Holacracy gebruiken we metrics (indicatoren die de rollen en cirkels informatie geven over hoe ze het doen). Deze feedback van informatie helpt teams en individuen namelijk om snel bij te sturen of aan te passen.

  1. Gelijkwaardigheid

Scrum kent geen hiërarchie binnen het Scrumteam. Ook Holacracy kent geen hiërarchie toe aan rollen.

Ook interessant:

Volg ons op LinkedIn (we delen onze blogs met je)

Over de auteur: Eveline Kreuk

Eveline is Zelforganisatie en Agile coach en heeft een verantwoordelijke rol in het realiseren van succesvolle transformaties. Eveline helpt teams en leiders bij het begrijpen en consequent toepassen van de principes van Zelfsturing en Agile in de praktijk. Ook heeft zij onderzoek gedaan bij verschillende zelfsturende organisaties naar faal- en succesfactoren. Wat Eveline kenmerkt is dat ze mensen weet te inspireren en te enthousiasmeren. Eveline deelt graag haar (praktijk)kennis door het geven trainingen maar ook in het delen van blogs en artikelen. Eveline staat altijd open om een keer kennis te maken.