slim
samen
werken

Agile VS Waterval: wanneer gebruik je welke methode?

Waterval versus Agile werken. Moet je 100% het één of het ander werken? Of kunnen we van beide methoden wat leren? Lees in dit artikel hoe het zit samen met de overeenkomsten, verschillen, en wanneer je wat gebruikt.

Agile vs Waterval, wanneer je welke methode gebruikt

Overeenkomsten Waterval en Agile

Waterval en Agile richtten zich van oorsprong allebei op het ontwikkelen van software. En hoewel het daar begon worden beide inmiddels in allerlei andere sectoren en kennisgebieden toegepast. Het doel van zowel waterval als Agile is het mogelijk maken van effectief en efficiënt ontwikkelen van software, producten en diensten. Echter houden daar de overeenkomsten wel zo’n beetje mee op.

Hoe ziet de Watervalmethode eruit?

De watervalmethodiek is een softwareontwikkelmethode die in 1970 is ontwikkeld. Deze methode kenmerkt zich door een aantal fases die lineair worden doorlopen. Dat wil zeggen: stap voor stap, in één richting. Vandaar ook de naam Watervalmethode; water in een waterval stroomt omlaag. Dat houdt in dat in de eerste fase heel grondig en uitputtend alle vereisten, waaraan het te ontwikkelen product dient te voldoen, moeten worden geïnventariseerd en uitgewerkt. Pas als dat klaar is, en dus écht klaar is, kunnen we door naar de volgende stap. Het houdt ook in dat het product pas aan het eind, wanneer het helemaal af is, klaar en dus beschikbaar is. In een statische wereld werkt dat uitstekend: We bepalen aan het begin heel goed ons doel en gaan er vervolgens heel gericht en efficiënt op af.

Wanneer kan je de Watervalmethode het beste toepassen?

In een veranderende omgeving brengt dit het risico met zich mee dat de oorspronkelijke scope niet meer op één lijn staat met wat nou de echte waarde is van het product. Dit omdat de markt, klanten, wensen, etc. – terwijl je aan het bouwen was – zijn veranderd. Het feit dat wij alles in het begin van het project moeten inschatten, terwijl daar juist het meeste nog onbekend is, brengt extra risico’s met zich mee. De watervalmethode is dus het beste te gebruiken bij omgevingen die niet of nauwelijks veranderen.

Hoe ziet de Agile methode eruit?

Agile is een gedachtegoed dat voortkomt vanuit de softwareontwikkeling. Het is ontstaan vanuit de behoefte om beter en sneller op de veranderende markt, behoeften en wensen in te kunnen spelen. Het gedachtegoed stelt een aantal zaken centraal:

  • De wereld om ons heen verandert, dus de omgevingsfactoren die ons product raken veranderen ook continu.
  • De wensen van stakeholders zullen gaandeweg door het project heen ook veranderen.
  • Om goed te kunnen inspelen op deze veranderingen, moeten wij continue toetsen of het werk dat we voor de komende tijd verrichten nog steeds het meest waardevolle werk is.
  • Om vaak te kunnen toetsen, moeten wij ook vaker (deel)producten uitbrengen.

Dit betekent dat waarde door de iteraties heen wordt geleverd. Aan het einde van elke ontwikkelcyclus kan het (deel)product getest worden, en indien gewenst ook in gebruik genomen worden. Deze tussentijdse testmomenten zijn bedoeld om te kijken of de pijlen de juiste kant op staan: leveren wij zo de juiste waarde, of moeten we een andere richting inslaan?

Bij Agile wordt uitgegaan van een veranderende wereld

Als je Agile werkt wordt ervan uitgegaan dat je – o.a. door veranderende klantbehoeften en de veranderende markt – niet een allesomvattende planning kan maken die tot in detail is uitgewerkt. Tijdens het proces kom je er gaandeweg achter wat de daadwerkelijke wensen en behoeften zijn. Dit kan vervolgens aan het product worden toegevoegd om de juiste waarde te leveren. Dit scheelt je dus een hoop werk in het begin, je kan relatief veel sneller van start gaan in plaats van maanden of jaren bezig zijn met het opstellen van een plan.

Agile leent zich dus heel goed voor voortdurend veranderende omgevingen.

Wanneer pas ik de Agile en wanneer de Waterval methode toe?

Waterval en Agile hebben beide hun voor- en nadelen. Welke je beter kan gebruiken hangt af van de situatie. Uit de praktijk weten we wel dat het niet goed werkt om half waterval en half Agile werken te combineren. Dus waar kun je je keuze op baseren als je twijfelt tussen waterval en Agile?

Weet je dat de klantwens niet gaat veranderen, is het duidelijk wat er gemaakt kan en moet worden om het project af te krijgen? Dan kan je prima waterval werken. In deze situatie kan je namelijk een projectplan maken in het begin, wat je niet gaat wijzigen en kan je stap voor stap de fases van het project aflopen.

Bevind je je in de wereld van veranderende klantwensen, behoeften en omgevingen, en wil je kunnen inspelen op en meebewegen met deze veranderingen? Dan haal je meer waarde uit een Agile methode.

Benieuwd naar Agile? En benieuwd hoe je dit bij jouw organisatie kan toepassen? Bekijk onze Agile/Scrum basistraining. Heb je vragen? Neem contact op via info@agilescrumgroup.nl of 020 2614 195.

Ook interessant 

Over de auteur: Ilhan Kalkan

Ilhan is Agile coach en trainer bij Agile Scrum Group. Hij vindt het bestuderen van sociale dynamiek in groepen zeer interessant, waarbij het analyseren en oplossen van problemen centraal staan. Ilhan is écht voldaan wanneer zijn groep de stof en het probleem echt begrijpt.