slim
samen
werken

Verschillen tussen de Scrum Guide uit 2017 en 2020

Het is alweer drie jaar geleden – 2017 om precies te zijn – dat Ken Schwaber and Jeff Sutherland een vernieuwde Scrum Guide hebben uitgebracht. Maar op 18 november was het weer zo ver: de Scrum Guide 2020 werd gelanceerd. Wanneer je de beide guides fysiek vergelijkt zie je ook onmiddellijk dat de nieuwe Scrum Guide korter is dan de versie uit 2017. In deze blog zetten we 8 verschillen tussen de Scrum Guide uit 2017 en 2020 op een rij.

Verschillen Scrum Guide 2017 en 2020

1. Minder voorschrijvend taalgebruik

Over de jaren heen werd de Scrum Guide meer en meer voorschrijvend. De nieuwe versie probeert Scrum weer toegankelijk te maken door normatieve taal te verwijderen of zaken te herformuleren, hierdoor leest de nieuwe gids veel vlotter. Het verwijderen van de Daily Scrum vragen is een voorbeeld van deze doorgevoerde aanpassingen.

2. Algemeen gemakkelijker taalgebruik voor een breder publiek.

Verder gebruiken de auteurs over het algemeen makkelijker taalgebruik in de nieuwe versie. De Scrum Guide 2020 neemt overbodige en complexe verklaringen niet mee en ook IT-gerelateerde termen werden verwijderd. Op deze manier is de gids toegankelijker gemaakt voor een breder publiek.

3. Eén team, gefocust op één product

Het doel was het elimineren van het concept van de verschillende teams binnen één team. Dit veroorzaakte een “hij/zij Vs. “wij” gevoel tussen de Product Owner en het Development Team. Daarom bestaat er in de nieuwe versie geen Development Team. Nu is er één Scrum Team dat gefocust is op eenzelfde doel.

4. Schalen naar meerdere Scrum Teams

In de Scrum Guide uit 2017 vermeldden de auteurs dat je één Product Backlog gebruikt voor verschillende teams die aan hetzelfde product werken. Hieruit vloeit voort dat meerdere teams over dezelfde Product Owner beschikken. Een belangrijk verschil, dit wordt in de Scrum Guide uit 2020, in het hoofdstuk Scrum Team, zeer duidelijk gemaakt als volgt:

“Als Scrum Teams te groot worden, kunnen ze overwegen om zich te reorganiseren naar meerdere samenhangende Scrum Teams, elk gericht op hetzelfde product. Om deze reden zouden deze Scrum Teams zowel het Product Doel, de Product Backlog en de Product Owner moeten delen.”

5. Introductie van het Product Doel

De vernieuwde gids introduceert ook het concept van de Product Goal als instrument om de focus van het Scrum Team te leggen op grotere, waardevolle doelen. Zo bestaat er nu naast het Sprint Doel dus ook een Product Doel. In andere woorden is het de langetermijndoelstelling van het Scrum Team. Elke sprint zou het scrum team een beetje dichter naar de algemene Product Doel moeten brengen. Het geeft de toekomstige staat van het product weer, dit kan het Scrum Team op zijn beurt gebruiken tijdens het plannen van de activiteiten. In theorie bevindt het Product Doel zich tussen de Product Visie en het Sprint Doel.

6. Een thuis voor het Sprint doel, het Product doel en de Definition of Done

Vorige edities beschreven het Sprint Doel en de Definition of Done zonder het echt een identiteit te geven. Het waren geen volwaardige Artifacts, maar ze waren er enigszins wel aan verbonden. Met de toevoeging van het Product Doel, voorziet de Scrum Guide 2020 in meer duidelijkheid omtrent deze onderwerpen. De drie verschillende Artifacts bevatten nu elk een doel, voor de Product Backlog is dat het Product Doel, de Sprint Backlog bevat het Sprint doel en het Scrum Increment heeft nu Definition of Done als doel. Deze verschillende doelen werden in het leven geroepen om transparantie en focus te bewerkstelligen.

7. Zelfsturing in plaats van zelforganisatie

De Scrum Guide 2017 verwees naar de Development Teams als zelforganiserend, de teams kiezen zelf wie wat doet en hoe het wordt gedaan. In de versie van 2020 ligt de focus echter meer op de Scrum Teams, waarbij er meer nadruk ligt op zelfsturing. Hier kiezen de Scrum Teams naast wie wat doet en hoe die persoon dat doet, ook wat er wordt gedaan.

8. Drie Sprint Planning onderwerpen

Naast de onderwerpen “wat” en “hoe” in de Sprint Planning, wordt in de nieuwe gids ook meer de nadruk gelegd op “waarom”. Deze vraag verwijst op zijn beurt naar het Sprint Doel.

Tot Slot

Dit waren acht belangrijke verschillen tussen de Scrum Guide uit 2017 en uit 2020. Er is in deze drie jaar flink wat veranderd, maar de gedachte achter Scrum is hetzelfde gebleven. Met Scrum kunnen we projecten efficiënter en overzichtelijker aanpakken. Wil je meer weten over Scrum? Bekijk dan onze Scrum trainingen.

Ook interessant

Over de auteur: Sylvie Verkinderen

Sylvie studeerde aan de universiteiten van Antwerpen en Brussel. De focus lag hier op productontwikkeling, digital marketing, en communicatie. Momenteel doet Sylvie haar master digital business en innovation aan de VU in Amsterdam.

[class^="wpforms-"]
[class^="wpforms-"]
[class^="wpforms-"]
[class^="wpforms-"]
[class^="wpforms-"]
[class^="wpforms-"]
[class^="wpforms-"]
[class^="wpforms-"]