slim
samen
werken

Robotic Process Automation

Robotic Process Automation, kortweg RPA genoemd, is een snelgroeiende manier om bedrijfsprocessen te automatiseren met behulp van software robots.

In standaard procesautomatisering heb je een software-ontwikkelaar die een lijst maakt met acties om een bepaalde taak te automatiseren. Deze worden vervolgens via een interface (API of Application Programming Interface) verbonden aan het back-end systeem.

Daar tegenover staat RPA. Robotic Process Automation maakt ook een lijst. Echter gebeurt dit door simpelweg naar de gebruiker te kijken en de velden welke deze in het systeem invoert. Vervolgens kopieert een RPA robot deze acties en zijn ze vanaf nu geautomatiseerd.

Uitvoering

Alhoewel bij RPA er geen sprake is van een echte fysieke robot (zoals in de maakindustrie) zijn er toch wel wat gelijkenissen. De robot gebruikt muis en keyboard om handelingen uit te voeren. Echter gebeurt dit in een virtuele omgeving en niet daadwerkelijk achter een scherm. De implementatie van RPA in organisaties vergroot winstgevendheid. Niet alleen door capaciteit maar ook als gevolg van bijvoorbeeld medewerkerstevredenheid.

Er zitten ook een aantal risico’s vast aan het invoeren van Robotic Process Automation. Waarbij de belangrijkste zit in het onderhoud van bestaande software. Deze kan moeilijker worden aangepast omdat ook robots afhankelijk zijn van dezelfde user interfaces. Aanpassingen hieraan leiden tot benodigde aanpassingen aan de robot.

Werkgelegenheid

Robots die werk overnemen leveren gevaar op voor werkgelegenheid is vaak de angst. Volgens een onderzoek van Harvard Business Review belooft het merendeel van de organisaties die met RPA aan de slag gaat, geen gedwongen ontslagen. Sterker nog, werknemers krijgen leuker werk doordat simpele en repetitieve taken worden overgenomen door robots.

Hiertegenover staat dat het outsourcen van werkzaamheden naar lage lonen landen zal verminderen. Deze werkzaamheden kunnen nu in het eigen land worden uitgevoerd met behulp van Robotic Process Automation. Doordat hoger opgeleid personeel verantwoordelijk is voor ontwikkeling en beheer van deze robots zal dit tot nieuwe banen leiden.

De toekomst van RPA

Door het toepassen van kunstmatige intelligentie kunnen robots steeds zelfstandiger functioneren. Zij leren zichzelf aan om bijvoorbeeld informatie uit een email steeds beter te interpreteren en te gebruiken. Hierdoor ontstaan robots die geen input van een fysieke medewerker meer nodig hebben. We spreken hierbij van ‘Unassisted RPA’ of ‘Smart Proces Automation’

Agile en RPA

Het ontwikkelen van een robot is uitermate geschikt om in een Agile wijze op te pakken. Ook hier zal een traditionele waterval methode, gelijk met veel andere software ontwikkeltrajecten, leiden tot inefficiëntie en lagere klant tevredenheid.

Wil je vrijblijvend sparren met een van onze consultant welke ontwikkelstap bij jou of je organisatie past? Doen! Neem contact op met ons: tel. 020 2614 195 of info@agilescrumgroup.nl

Ook interessant:

Volg ons op LinkedIn (we delen onze blogs met je)

 

Over de auteur: Bas Kooijman

Met zijn creatieve geest weet Bas groepen in beweging te krijgen. Hij maakt het liefst gebruik van niet-alledaagse methoden om medewerkers te inspireren. Bas houdt de nieuwste technieken in de gaten, naast Agile, Zelforganisatie zijn er zoveel meer interessante methodes. Houd zijn blogs in de gaten om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen.