slim
samen
werken

Wat is NL Leert Door?

Het kabinet heeft de NL Leert Door regeling in het leven geroepen naar aanleiding van de coronacrisis. Veel mensen weten niet zeker of hun baan nog stand houdt in de toekomst. Om de dreigende werkeloosheid in Nederland in te dammen, komt het kabinet met het crisispakket NL Leert Door waarvoor € 50 mln. beschikbaar is. Het doel van NL Leert Door is de gevolgen van de crisis te beperken door mensen te begeleiden om zich aan te kunnen passen aan de huidige arbeidsmarkt. Dit betekent dat het kabinet financiële ondersteuning biedt voor ontwikkeling en het verkrijgen van loopbaanadvies. Deze regeling gaat in op 1 augustus 2020 en vervalt op 1 april 2021. In deze blog wordt uitgelegd hoe de subsidie aanvraag in zijn werk gaat en waar je dat het beste kunt doen.

NL leert door omscholing of bijscholing

NL Leert Door: Loopbaan begeleiding

NL Leert Door ondersteunt met loopbaan begeleiding. Het kabinet komt met een voorstel om alle deelnemers een loopbaan begeleidingstraject aan te bieden. Voordat mensen met trainingen beginnen, moeten ze eerst nadenken over hun toekomstvisie. Waar liggen de kansen, waar zijn de alternatieve of zakelijke keuzes en hoe bereiden ze zich daarop voor? Men kan een traject volgen bij een gekwalificeerd loopbaanadviseur om zo de arbeidsmarktkansen te vergroten. Tijdens de loopbaan begeleiding wordt een arbeidsmarktscan afgenomen om duidelijk te krijgen welke arbeidsmarktmogelijkheden er momenteel zijn, rekening houdend met iemands ervaring en verwachtingen.

NL Leert Door: Om-/ en bijscholing

Met behulp van het tijdelijke subsidieprogramma NL Leert Door kunnen mensen trainingen gratis (o.a. online) volgen om zich bij te scholen. Deze training kan de ontwikkeling van (nieuwe) vaardigheden in de huidige functie ondersteunen en/of innovatie bevorderen om andere taken te kunnen uitvoeren. Tegelijkertijd, biedt de regeling een kans voor diegenen die willen overstappen naar andersoortige banen of zich bijvoorbeeld in de toekomst tot ondernemerschap willen wenden.

Voor wie is NL Leert Door?

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, schrijft in zijn voorstel aan de Tweede kamer dat de subsidie beschikbaar is voor iedereen tot de pensioengerechtigde leeftijd, mits diegene geen band heeft met de Nederlandse arbeidsmarkt. Dat zijn dus zowel mensen die (nog) aan het werk zijn, inclusief zzp’ers en zelfstandig ondernemers, als mensen die geen werk meer hebben. De regelgeving is naast Nederland ook geldig in Bonaire, Sint Eustatius en Saba.

Waar kan ik NL Leert Door subsidie aanvragen?

Het daadwerkelijk aanmelden van een individuele gebruiker voor een traject gaat via de loopbaanadviseurs en de aanvragers die voor online scholing subsidie ontvangen. Bijvoorbeeld via Nederland Leert Door kan de subsidieaanvraag geregeld worden en verschillende trainingen worden gestart.

Over de auteur: Julissa Zwemmer

Als schrijfster en marketeer ben ik altijd bezig om teksten zo pakkend en meeslepend mogelijk op te bouwen. Met mijn academische achtergrond heb ik een gevoel voor bondig schrijven en daag ik mijzelf graag uit om verschillende vakgebieden te belichten. Ik raadpleeg externe literatuur en deskundigen om telkens weer prikkelende blogs te schrijven.