slim
samen
werken

Hoe stel je doelen met je coachee(s) als Agile Coach?

Ken je zo’n situatie waarin je weet dat er ‘iets’ moet veranderen, maar je bent het overzicht kwijt en je hebt geen idee waar je moet beginnen? Op dat moment helpt het om een helder doel voor ogen te hebben. Als coach kun je teamleden helpen met het opstellen én bereiken van doelen, vandaag gaan we het hebben over hoe je dat als Agile Coach doet.

Doelen stellen als Agile coach

Om tot een goed doel te komen, kun je drie vragen bespreken met je coachee:

  • Wat wil je bereiken?
  • Waarom wil je dat?
  • Wat heb je daarvoor nodig?

Op deze manier wordt het gemakkelijker om: focus aan te brengen in de stappen die je coachee wil zetten (eerst dit, dan dat), keuzes te maken (wel dit, niet dat), gemotiveerd te blijven (ik wil dit!) en uiteindelijk écht resultaat te zien (dat heb ik mooi gedaan).

Structuur om doelen op te stellen

Het begint dus allemaal met de vraag: wat wil je? Dat mag best ambitieus zijn. Prikkel hierin de fantasie van je coachee. Voor sommigen is dat best lastig, zeker als je op dit moment het gevoel hebt dat niets lukt. Het kan dan helpen om de toverfee te introduceren: stel je voor dat een toverfee langskomt die alle problemen die je nu ervaart wegneemt, wat zou je dan het liefste willen? Et voilà: daar heb je je ambitieuze doel.

Vervolgens kun je samen het doel uitdiepen. Vraag hierbij vooral door als je het gevoel hebt dat er meer informatie is dan je coachee met je deelt. Door bijvoorbeeld een aantal keer achter elkaar “waarom” te vragen, kom je tot de kern van het doel. Dit heeft twee voordelen:

  1. Je kunt je hierdoor richten op de uitkomst, niet een oplossing
  2. Je kunt voorkomen dat je coachee zich een sociaal gewenst doel stelt

We zijn al snel geneigd om meteen in oplossingen te denken, maar de vraag is of je dan wel het juiste probleem oplost. Verdiep je eerst eens in de achterliggende gedachte van het doel en ontdek dan gaandeweg, stap voor stap, een oplossing. Zo voorkom je dat je coachee heel hard gaat werken zonder dichter bij het doel te komen.

Daarnaast worden we vaak gedreven door wat onze omgeving, zoals ouders, vrienden of collega’s, van ons vinden. Als collega’s steeds aangeven dat je vaker de leiding zou mogen nemen, ga je vanzelf ook geloven dat je dat meer zou moeten doen. Maar is dat daadwerkelijk wat jíj wil? De meeste mensen presteren het beste als ze vooral kunnen doen waar ze goed in zijn en van houden. Daarvoor moet je dicht bij jezelf kunnen blijven en je niet te veel laten leiden door de mening van anderen.

Maak een roadmap voor je doel

Je inbeelden dat een toverfee alle belemmeringen wegneemt, helpt om je open te stellen voor wat je écht zou willen. Maar in de huidige situatie zijn die beperkingen er wel. Sommige daarvan zijn echt, andere zijn wellicht aannames van je coachee.

Het is daarom goed om samen een beeld te schetsen van de huidige situatie en de stappen die je kunt zetten. Net als bij de ontwikkeling van een product, helpt het om dat beeld visueel te maken. Je ziet het plaatje dan letterlijk voor je, waardoor je er gemakkelijker met elkaar over kunt praten. Zo kun je iets dat heel groots lijkt, beter behapbaar maken.

Als startpunt voor de roadmap plaats je twee stippen: het doel dat je wil bereiken bovenaan, op de horizon, en je huidige situatie onderaan. Vervolgens kun je de weg tekenen. Welke stappen ziet je coachee richting het doel en wat werkt op dit moment tegen om verder te komen? Stappen die meer richting de horizon van de roadmap staan, hou je bewust nog wat abstracter. Dat zijn zorgen voor later. Stappen onderaan de weg, in de nabije toekomst, kun je in meer detail bespreken en uitwerken.

stel een roadmap op voor je doelen

Uiteindelijk wil je een concrete vervolgactie hebben: wat ga je nu als eerste doen? Wie of wat heb je daarvoor nodig? Hoe ga je daarvoor zorgen? Door de volgende stap uit te werken als een concrete actie, wordt het makkelijker voor de coachee om er echt mee aan de slag te gaan. Vervolgens kun je in jullie volgende sessie de stap daarna uitwerken. Zo bewandelen jullie samen de roadmap.

Agile werken met persoonlijke doelen

Niets is zo veranderlijk als de mens. Een andere samenstelling van je team, gebeurtenissen thuis, in je familie of in de wereld hebben allemaal invloed op hoe we ons leven ervaren en willen ervaren. Het is dus heel vanzelfsprekend dat een doel dat een coachee zich vandaag stelt, en de weg die jullie daarbij uittekenen, over een paar maanden weer anders kan zijn.

Wees daarom ook Agile in de manier waarop je met je coachees en hun doelen omgaat. Wees kritisch, maar hou niet stug vast aan een plan dat je in het begin van het coachingstraject hebt gemaakt. Pas het plan aan wanneer dat nodig is. Dat gaat makkelijker als je, net als in elke Agile werkwijze, alleen het plan voor de korte termijn gedetailleerd uitwerkt en het plan voor de lange termijn op doelniveau houdt.

Ben jij benieuwd hoe je als Agile Coach of Scrum Master nog beter kunt worden? Bekijk dan eens onze Agile Coach Opleiding en Agile Coach Leergang. Of neem dan contact op met een van onze consultants via  020 2614 195 of info@agilescrumgroup.nl en we plannen vrijblijvend een kennismaking in.

Ook interessant:

Over de auteur: Dennis Dielissen

Dennis is Agile Coach en trainer. Hij heeft een passie voor producten en diensten waar mensen écht op zitten te wachten. Vanuit zijn expertise in innovatie management en praktijkervaring als Product Owner, helpt hij teams om op een Agile manier succesvolle oplossingen te ontwikkelen. Dit doet hij voornamelijk door focus aan te brengen in de werkzaamheden en rollen, waardoor kwaliteiten beter tot hun recht komen.